Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - In de binnenstad van Oranjestad komen meer beveiligingscamera’s. Het doel is om te zorgen dat de stad voor burgers en voor toeristen nog veiliger wordt.

F14 ARU cameras1Het surveillanceproject is een technische investering van vier ministeries. Het gaat om Justitie en Sociale Zaken van minister Rocco Tjon (MEP), Volksgezondheid en Toerisme van minister Dangui Oduber (MEP), Economische Zaken, Communicatie en Duurzame Ontwikkeling van minister Geoffrey Wever (Raiz) en Integriteit, Natuur en Ouderenzorg van minister Ursell Arends (Raiz).

De vier bewindslieden gaven dinsdag een persconferentie om de multiministeriële samenwerking bekend te maken. Tijdens de persconferentie werd de Ministeriële Beschikking (MB) getekend, ook door Setar. Dit staatsbedrijf gaat de camera’s aanschaffen, installeren en onderhouden. Het benodigde budget wordt door de vier ministeries betaald.

Het ministerie van Justitie en Sociale Zaken werkt met een beleidsplan waarin staat dat criminaliteit moet worden bestreden door te investeren in technologie. Op die manier krijgt de politie ook meer de handen vrij om zich te kunnen richten op de bron van inlichtingen en informatie. Diverse investeringen zijn al gedaan. Zo zijn er camera’s geïnstalleerd bij de stranden in het high rise-gebied, de binnenstad van San Nicolas en bij het Operation Command Center (OCC) in Savaneta. Dit OCC is het hart van het surveillanceproject, zegt minister Tjon. Alle beelden die de camera’s maken, worden naar het OCC gestuurd.

Het kabinet Wever-Croes II heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 250 camera’s geïnstalleerd, zegt Tjon. Cijfers wijzen sindsdien uit dat de camera’s een positieve invloed hebben op de high-impact criminaliteit. Deze criminaliteit is aan het afnemen.
In fase 4 van het surveillanceproject, waar de MB voor is getekend, wordt de binnenstad van Oranjestad voorzien van camera’s. Aangezien de binnenstad voor meer ministeries van belang is, is er voor gekozen om er een multiministerieel project van te maken.

Minister Oduber van Toerisme zegt dat veiligheid voor bezoekers zeer belangrijk is. ,,Als toeristen online informatie gaan zoeken over hun bestemming, zien ze ook hoe veilig de bestemming is. Aruba wordt op dit moment nog steeds gezien als het veiligste land in het Caribisch gebied. Dat is een enorm voordeel voor ons. Het is aan ons om dit vast te houden.”

Minister Wever van Economische Zaken bekijkt de veiligheid vanuit het standpunt van ondernemers. ,,Veiligheid is voor bedrijven altijd een zorg. We zijn nu bezig om de binnenstad van Oranjestad nieuw leven in te blazen. Een cameraproject is essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat er zowel vanuit de overheid als vanuit de private sector wordt geïnvesteerd.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.