Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De huidige directeur van het Korrektie Instituut Aruba (KIA), Gino Winklaar, stapt op. Hij heeft aangegeven dat hij een nieuwe uitdaging wil aangaan.

arugevangIn zijn plaats komt per direct een managementteam, om de voortgang van diverse projecten te blijven garanderen.
Justitieminister Rocco Tjon (MEP) heeft dit laten weten. Toen Winklaar hem informeerde dat hij iets anders wil gaan doen, heeft Tjon dit geaccepteerd en gesprekken geïnitieerd met de afdeling Personeelszaken van de overheid. Het opstappen van de directeur wordt op dit moment geformaliseerd. Tjon heeft in de ministerraad het voorstel gedaan om Winklaar tijdelijk te vervangen door een managementteam en daar is de ministerraad op 30 juni mee akkoord gegaan. Het managementteam is sinds 3 juli aan de slag. Zodra bekend is wat de huidige directeur Winklaar gaat doen, zal de vacature voor directeur van het KIA worden opengesteld.
Aruba en Nederland zijn intussen in gesprek over het bouwen van een nieuwe gevangenis op Aruba. Dat is een van de grootste uitdagingen waar het KIA nu voor staat. Tjon voert namens Aruba gesprekken met de Nederlandse minister van Rechtsbescherming, Franc Weerwind (D66), en met staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Vanuit de commissie CPT (dat is de afkorting van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing) zijn aanbevelingen gedaan voor het huidige gebouw van het KIA in San Nicolas. Die gevangenis verkeert in een dermate slechte staat dat nieuwbouw de beste oplossing is.
De bewindslieden zijn met elkaar in gesprek over de aanbevelingen van de commissie CPT, omdat dit de basis vormt voor de nieuwbouw. De gesprekken gaan over de infrastructuur van de bouw, maar ook de begeleiding van gedetineerden wordt in de gesprekken meegenomen.
Het thema van de nieuwbouw is ook aan de orde gekomen tijdens het Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.