Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De gemiddelde prijs van een hotelkamer is in een jaar tijd met 15 procent gestegen. Toeristen betalen nu gemiddeld 375 dollar per kamer. Hun uitgaven in het hotel zijn zelfs met 34 procent gestegen.

ARUHotelDit zijn cijfers van de Aruba Hotel and Tourism Association (Ahata), die door de minister van Toerisme, Dangui Oduber (MEP), ‘astronomisch’ worden genoemd. Hij richt zijn beleid op het aantrekken van toeristen die jaarlijks meer dan 150.000 dollar verdienen. Daarnaast helpt het dat Aruba blijft investeren in het toerisme en daardoor krachtig kan concurreren met andere eilanden..
De prijs per hotelkamer is de Average Daily Rate (ADR). Het bedrag is berekend over de eerste vijf maanden van 2023. De stijging laat volgens de bewindsman zien dat de vraag naar Aruba groot is. ,,Een stijging van 15 procent is veel.”
Een andere indicator van het toerisme is de RevPar, de Revenue Per Available Room. Dit bedrag geeft aan wat een toerist gemiddeld uitgeeft in het hotel. De RevPar was in de periode van januari tot en met mei ruim 301 dollar. Dat is een ‘drastische stijging’ van 34 procent vergeleken met vorig jaar, aldus Oduber.
De bewindsman verwijst naar de wereldwijde trend dat steeds meer toeristen een ‘andere accommodatie’ boeken of kiezen voor een vakantiewoning. Ook op Aruba is deze ontwikkeling gaande. De regering is bezig met de hotels en de bedrijven die zich richten op vakantiewoningverhuur om tot een zogeheten ‘level playing field’ te komen. Er komt regelgeving waarbij de regering vergunningen gaat uitgeven aan alle eigenaren van een vakantiewoning. Zij moeten zich aan bepaalde regels houden om hun woning te mogen verhuren.
,,Met dit beleid en een uitstekende samenwerking tussen alle toeristische partners is Aruba is staat om toeristen een hoge kwaliteit van dienstverlening te kunnen aanbieden”, zegt Oduber. ,,Toerisme blijft onze economische pijler.” Niet alleen hotels investeren in hun eigen bedrijf. De regering investeert ook. Oduber somt kort op aan welke projecten wordt gewerkt. In Sero Colorado worden de stranden van Baby Beach en Rodgers Beach onder handen genomen. Parkeerplaatsen, betere wegen, kiosken en restaurants moeten het gebied daar een stuk aantrekkelijker maken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.