Al het nieuws

In eerste tijdvak

Van onze correspondent
Oranjestad - De eerste examenresultaten van de ‘Class of 2023’ zijn woensdagmiddag bekendgemaakt. Het zogeheten eerste tijdvak leverde bij sommige middelbare scholen een lager slagingspercentage op dan voorgaande jaren.

aruexDirecteuren zijn desondanks heel tevreden. Dat komt, leggen ze uit, omdat dit examenjaar het eerste normale jaar na de coronapandemie was. Rector Tim Croes van Colegio Aruba laat in een reactie aan 24ora.com weten dat de examenleerlingen vorig jaar gebruik konden maken van een wegstreepregel en twee herkansingsrondes kregen. Daarmee werd de druk van corona verlicht. Dit jaar gelden die speciale regels echter niet. Dat maakte het voor de ‘Class of 2023’ moeilijker.
De Arubaanse examenkandidaten maken dezelfde examens als in Nederland. Woensdagochtend werd In Nederland de normering bekendgemaakt. Als veel examens slechter zijn gemaakt, wordt de normering verhoogd. Het is een wegingsfactor van de examencijfers. Op Aruba kregen examenleerlingen de normering in de nacht van dinsdag op woensdag te weten. Zij konden dus ‘s nachts uitrekenen of ze waren geslaagd. De examencommissies gingen woensdagochtend aan de slag om de officiële resultaten te berekenen en daarna werden de voorbereidingen getroffen om de eerste groep geslaagden bekend te maken. Dat gebeurde aan het eind van de woensdagmiddag op de schoolpleinen. Leerlingen, ouders en docenten vierden daar het moment dat de namen officieel bekend werden gemaakt.
De leerlingen die niet geslaagd zijn, maar wel kunnen slagen met een her, moesten dezelfde dag zich op school aanmelden voor het vak dat ze gaan herkansen. De herkansingen zijn volgende week, dat is het zogeheten tweede tijdvak.
24ora.com maakte een rondje langs diverse scholen, het Antilliaans Dagblad publiceert op basis daarvan een aantal slagingspercentages en reacties.
Bij Colegio Arubano is 57 procent van de havoleerlingen geslaagd (142 leerlingen). Vwo deed het beter, daar slaagde 81 procent (63 leerlingen). Rector Croes is tevreden met dit resultaat.
Bij Filomena College Mavo is 72 procent in één keer geslaagd. Dat zijn 52 leerlingen. Directeur Raquel Lampe is tevreden en geeft dezelfde reden als de rector van Colegio Arubano. Het was een lastiger jaar, omdat de compenseermaatregelen niet meer van kracht waren. Bovendien, zegt Lampe, is deze examenklas in 2019-2020 aan hun middelbare school begonnen. Dat was het begin van corona. Deze leerlingen hebben dus hun hele middelbare schooltijd doorgebracht in de pandemie. Zware tijden en dat maakt het extra bijzonder dat ze zijn geslaagd, vindt Lampe.
De Abraham de Veer-school levert in het eerste tijdvak 74 procent geslaagde leerlingen af. Directeur Jane Bueno Guzman-Hooft heeft dezelfde reactie als Croes en Lampe. Ze hoopt op een slagingspercentage van 80 procent.
Het slagingspercentage bij Colegio San Augustin is een stuk lager dan vorig jaar. Toen slaagde 98 procent, dit jaar is het 67 procent. Directeur Jeffrey Kelly had 30 kandidaten, waarvan er 20 zijn geslaagd. Acht anderen kunnen na hun her nog slagen. De leerlingen waren dit jaar minder gemotiveerd en de school heeft er veel aan moeten doen om de leerlingen te helpen.
Bij het La Salle College is 76 procent van de examenleerlingen geslaagd. Het resultaat is iets lager dan vorige jaren, ook directeur Igmar Davelaar gooit het op corona. De impact op de leerlingen was groot en dat is te merken. Davelaar heeft een advies voor de leerlingen die geen kans meer hebben om te slagen. ,,Doe toch een her, want als je dat vak haalt, krijg je volgend schooljaar vrijstelling. Dat scheelt weer”, zo vertrouwde hij aan 24ora.com toe.
De herkansingen zijn volgende week.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.