Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Laser Radial-zeilster Philipine van Aanholt (23) heeft een goede prestatie neergezet op het WK in Puerto Vallarta, Mexico. Van Aanholt, die voor Aruba zeilt maar is opgegroeid op Curaçao en leerde zeilen op het Spaanse Water, eindigde als 17de land, op een 24e plaats overall, haar beste prestatie ooit op een WK in de Olympische Laser Radial. Met nog zo’n vijftien weken te gaan tot de Olympische Spelen laat Van Aanholt een flinke progressie zien.
De Olympische Laser Radial-klasse is de sterkst bezette vrouwenklasse bij het zeilen en profileert zichzelf als de klasse waarin de ‘World’s best female sailors’ uitkomen. In 2012 eindigde Van Aanholt als 37e op het WK in Boltenhagen waarmee ze zich als 19-jarige selecteerde voor de Olympische Spelen van Londen. Daarmee was zij de derde zeilster onder 21 jaar. Vervolgens concentreerde zij zich op haar studie en met haar bachelor Bedrijfskunde op zak stapte zij anderhalf jaar geleden weer fulltime in de boot. Eind 2014 behaalde Van Aanholt goud op de Centraal Amerikaanse en Caribische Spelen. Vorig jaar finishte zij vierde op de Pan-Amerikaanse Spelen, hetgeen haar een ticket naar Rio opleverde. Eind 2015 finishte Van Aanholt op het WK in Oman als veertigste en nu dus opnieuw in de Gold Fleet als 24e en als 17de land; een mooie stijgende lijn.
Als het aankomt op creativiteit, gevoel en het vermogen om het water en de wind te lezen, dan draait Van Aanholt al helemaal met de top mee. De eerste dagen van het WK in Mexico, toen de wind niet boven de twaalf knopen kwam, eindigde ze achtereenvolgens als tweede, veertiende en derde, en bezette daarmee een top vijf-plek in het klassement. Door haar strategisch en tactisch inzicht zeilt Van Aanholt met licht zeilweer en omstandigheden die snel wisselen voorin mee. Na de eerste twee dagen ging het stevig waaien en toen bleek Van Aanholt nog kracht te kort te komen. Naarmate het WK langer duurde en de wind nog verder aantrok en de situatie voorspelbaarder werd zakte zij in het klassement.
De komende weken gaat Van Aanholt trainen op het Gardameer in Italië en op het zeilwater in Rio. Aandachtspunten zijn dan haar zeil-duurvermogen en het vergroten van haar kracht, om ook tijdens hardere wind goed mee te kunnen komen. En verder te wennen aan het grillige zeilwater voor de Marina del Gloria in Rio.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.