Medisch Stafbestuur met reeks eisen aan CMC-directie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Naar nu blijkt, heeft het Medisch Stafbestuur (MSB) van het CMC de afgelopen periode de druk op de raad van bestuur (RvB) flink opgevoerd en onder meer het door de directie voorgestelde mediation-traject afgewezen.

CMCToeval of niet, feit is dat medisch directeur Ingemar Merkies - zelf specialist/neuroloog - afgelopen week zijn vertrek heeft aangekondigd. Hij stond sinds eind 2019 samen met twee andere directeuren aan het hoofd van het CMC.
Uit tot nu toe vertrouwelijk gebleven maar via sociale media gelekte correspondentie wordt duidelijk dat het MSB, kennelijk gevoed door een groot wantrouwen, de deur op veel fronten dichtgooit: ,,Het is ons inziens niet mogelijk weloverwogen beslissingen te nemen in de huidige situatie. Voor de kortetermijnoplossing willen wij pleiten voor een onafhankelijk persoon die bij alle gesprekken met medisch specialisten aanwezig is, het zogenaamde vier-ogen-principe. Dit kan bijvoorbeeld een door alle partijen geaccepteerde externe mediator of een lid van het MSB zijn, als waarborging voor het vier-ogen-principe.”
Zo eindigt de brief van MSB aan de RvB. Het is het antwoord op een schrijven waarin de ziekenhuisdirectie reageert op de ‘motie van wantrouwen’ van begin maart. Daarin onderschrijft de leiding het belang van onderling vertrouwen en een effectieve samenwerking tussen RvB en medisch specialisten, voor het leveren van kwalitatief goede patiëntenzorg - waarmee de directie een poging tot toenadering doet.
Toch is dat niet voldoende voor het MSB. Want, zo schrijven zij terug: ,,Met betrekking tot de door u voorgestelde vorm van het mediation-traject, waarin alleen het medisch stafbestuur betrokken zou zijn, willen wij aangeven dat wij dit voorstel afwijzen.”
Dit komt naar de mening van MSB ‘onvoldoende tegemoet aan de bredere problematiek die speelt binnen ons ziekenhuis’. Het feit alleen dat dit door de directie als een mogelijke oplossing wordt gepresenteerd, ‘baart ons zorgen’. ,,Wij hebben eerder, onder andere tijdens het gesprek van 27 februari jongstleden, aangegeven dat de oorzaken van de vertrouwensbreuk niet alleen te maken hebben met de leiderschapsstijl van de RvB, maar ook met onze beperkte inspraak in besluitvorming rondom medische beleidszaken. Dit heeft directe gevolgen voor de veiligheid van onze patiënten.”


Mediation-traject moet ‘op een veel grotere schaal worden toegepast’ 

‘Onveiligheid’ modewoord of reëel?

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.