Minister: Rechter wijst vorderingen medisch specialisten af
Van onze redactie
Willemstad - De advocaten Bertie Braam en Richard Pols lichten namens het Land het vonnis in de rechtszaak van zes medici toe: ,,De specialisten probeerden met deze procedure duidelijkheid te krijgen of het mogelijk was om door ontslagneming onder de LNT-norm (Landsverordening Normering Topinkomens) uit te komen. De uitkomst van deze procedure is helder: dat kan niet.”
En zeggen zij verder over het vonnis waar het Antilliaans Dagblad gisteren al berichtte: ,,De medisch specialisten kunnen niet Land en de Sociale Verzekeringsbank SVB verplichten hen te accepteren als vrijgevestigde specialist en zij kunnen dus niet als zelfstandige vergoedingen declareren boven de LNT-norm”.
In een persbericht gaat minister Javier Silvania (MFK) nog nader in op het vonnis. Hij legt uit dat de rechter ‘alle vorderingen van de medisch specialisten heeft afgewezen en hen veroordeeld tot betaling van de proceskosten’.
De medisch specialisten wilden in een bodemzaak van de rechter horen of zij ontslag kunnen nemen uit het Curaçao Medical Center (CMC) en dan toch het recht hebben om als SVB medewerkende vergoeding te vorderen van de SVB vanuit een privépraktijk. ,,De medisch specialisten wilden terug naar de oude situatie van vóór 2012 dat zij zowel SVB-patiënten als privéverzekerden zouden kunnen behandelen en zodoende meer inkomsten zouden kunnen genereren dan het vaste salaris van 501.000 gulden dat zij maximaal kunnen genieten in dienst van het CMC”, legt het communiqué van de minister uit.
De rechter heeft de vorderingen maandag bij vervroeging afgewezen. De rechter overweegt dat er sinds 2012 een consistent overheidsbeleid is, dat alle nieuwe medisch specialisten verplicht in dienstverband van het ziekenhuis moeten werken. Het Land heeft ervoor gekozen om specialisten werkzaam te laten zijn tegen vaste salarissen.
De bewindsman van GMN: ,,Doel van dat beleid is beheersing van de stijgende loonkosten. De specialisten hebben bij de behandeling van de zaak erkend dat de verplichting om in loondienst te werken bijdraagt aan het doel om de loonkosten te beheersen. Beheersing van de loonkosten wordt mede bereikt door de gebondenheid van de specialisten aan de LNT. Het Gerecht op Curaçao heeft vorig jaar geoordeeld dat de LNT ook van toepassing is op de medisch specialisten in dienstverband van het CMC.”
Het Gerecht is van oordeel dat de medisch specialisten die na 2012 de keuze hebben gemaakt om te gaan werken op Curaçao onder de regels van het Land en van het dienstverband met het CMC vallen. Ieder van de eisers heeft die keuze gemaakt en heeft vrijwillig gecontracteerd met het ziekenhuis. De specialisten zijn niet werkzaam in een vrije markt, maar de zorgkosten worden betaald met belastinggeld en premieopbrengsten uit gemeenschapsgeld.
Het persbericht: ,,De keuzes die door het Land worden gemaakt betreffen een maatschappelijk en publiek belang en het is aan de specialisten of zij in deze overheid-gereguleerde zorg willen werken, dan wel dat zij elders aan de slag willen gaan. Ook in omringende landen als Aruba, Sint Maarten, Bonaire en in Nederland werken medisch specialisten in loondienst. In alle universitair medisch centra werken zelfs alle specialisten in loondienst. De rechter overweegt dat er geen sprake is van aantasting van de professionele autonomie en dat er verder ook geen basis bestaat voor de medisch specialisten om in aparte vakgroepen of coöperaties van medisch specialisten buiten dienstverband te contracteren met het CMC, omdat de directie van het CMC niet met coöperaties wil contracteren.”
De specialisten menen verder dat de minister niet bevoegd was om instructie te geven aan de directeur SVB als uitvoeringsorgaan dat alle nieuwe medisch specialisten in loondienst moeten werken. ,,De rechter oordeelt dat er een wettelijke bevoegdheid voor de minister bestaat om een algemene instructie te geven”, stelt het communiqué. ,,Daarnaast heeft de directeur SVB een eigen zelfstandige discretionaire bevoegdheid om een zorgverlener, zoals de medisch specialisten, al dan niet uit te nodigen om mee te werken aan de uitvoering van de sociale verzekeringen. Ook al is het niet wettelijk vastgelegd dat de specialisten in loondienst van het CMC moeten zijn voor de uitvoering van de basisverzekering ziektekosten (bvz), heeft de minister de instructie kunnen geven.”