Aqualectra en Land met saneringsplan onbetaalde rekeningen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra en de regering van Curaçao slaan de handen ineen om de energie- en waterarmoede aan te pakken en zullen binnenkort een overeenkomst hierover ondertekenen. Dat wordt bekendgemaakt door de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en van Financiën.

Aqualectra,,Het doel van deze overeenkomst is om 1.345 huishoudens, die op 20 oktober 2024 een openstaande schuld hadden bij Aqualectra en waarvan de water- en elektriciteitsdiensten langer dan 31 dagen waren afgesloten, te helpen hun schulden te saneren en hun aansluiting vóór de kerst te herstellen”, zo wordt aangekondigd.
Zowel het plan als de aanstaande overeenkomst is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van Jason Fullinck, hoofd van het kabinet van het ministerie van SOAW, onlangs aangesteld door regeringspartij KEM van Michelangelo Martines, de minister van Financiën Javier Silvania (MFK) en het management van Aqualectra. ,,Samen hebben zij gezocht naar een duurzame oplossing voor de energie- en waterarmoede waar veel gezinnen mee te maken hebben.”
De samenwerking houdt in dat Aqualectra en de regering van Curaçao elk hun verantwoordelijkheid nemen bij de aanpak van de openstaande schulden van deze groep klanten. De openstaande schulden van deze klanten worden volgens de betrokkenen als volgt verdeeld: de regering betaalt 50 procent van de schuld om de financiële last voor deze huishoudens te verlichten, Aqualectra verrekent 25 procent van de schuld volgens het reguliere kredietbeleid en verrekensysteem en de klant zelf moet 25 procent van de schuld betalen via een persoonlijk afbetalingsplan. Aqualectra zal in samenwerking met de betrokken klanten een individueel betalingsplan opstellen, rekening houdend met hun betalingscapaciteit.
Voor huishoudens met een inkomen tot aan het minimumloon is er een aanvullende regeling. In deze gevallen neemt de overheid niet alleen haar deel van 50 procent voor haar rekening, maar ook de resterende 25 procent van de schuld. SOAW: ,,Op deze manier worden deze kwetsbare huishoudens niet geconfronteerd met extra financiële druk. Aqualectra zal de resterende 25 procent van de schuld kwijtschelden, zodat de water- en elektriciteitsdiensten voor deze huishoudens kunnen worden hersteld zonder extra financiële kosten.”
Om te voorkomen dat deze klanten opnieuw in betalingsproblemen komen, zijn er voorwaarden verbonden aan de overeengekomen betalingsregeling. Zo moeten de klanten zich aan de afgesproken betalingsvoorwaarden houden om in aanmerking te blijven komen voor de regeling. Zij zijn bovendien verplicht deel te nemen aan educatieve sessies over efficiënt gebruik van elektriciteit en water, georganiseerd door het ministerie van SOAW. Tot slot moeten klanten meewerken aan de installatie van ‘Pay-as-you-go’-meters of slimme meters, die hen kunnen helpen hun elektriciteitsverbruik beter te monitoren en beheren.
Klanten zullen vanaf begin november individueel benaderd worden om Aqualectra op specifieke data te bezoeken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.