Maar airport dreigt uit zijn jasje te groeien

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Airport Partners (CAP) is blij met de groei, maar daar komen ook uitdagingen bij kijken. Zowel wat betreft de capaciteit als de logistiek. Dat is gisteren naar voren gekomen tijdens een persconferentie van CAP.

CAPDaar maakte ceo Jonny Andersen duidelijk dat de luchthaven dit jaar een recordjaar kent als het gaat om passagiers die van en naar de luchthaven reizen. Samen met Peggy Croes (senior vice president Aviation Market Development) en Michael Höhenberger (coo) praatte hij de pers bij over de actuele ontwikkeling op de luchthaven, maar het drietal blikte vooral vooruit naar aanstaande veranderingen en plannen om de groei aan te kunnen.
Höhenberger verklaart dat de moeilijkheid hem vooral zit in het reageren op de snelle veranderingen in de luchtvaartsector. ,,Als luchthaven ben je veel minder flexibel dan bijvoorbeeld een airline. Wij faciliteren infrastructuur, en dat kost veel tijd om te bouwen. Eigenlijk lopen we als luchthaven vaak in ‘slow-motion’ achter de feiten en ontwikkelingen aan”, aldus Höhenberger.
Hij legt tevens uit dat Curaçao International Aiport een ‘non-regulated airport’ is. Dat houdt in dat airlines zelf kunnen bepalen of en wanneer ze willen vliegen naar deze luchthaven. Curaçao kan hen dan niet weren. Door de steeds krappere en complexere tijdslots op Schiphol, komen vluchten uit Amsterdam zeer kort achter elkaar aan. De piek die dit op Hato veroorzaakt, is elke dag weer een kritiek moment voor CAP. Dat zijn namelijk de momenten waarop CAP boven zijn capaciteit moet opereren. ,,Maar Curaçao zou veel meer capaciteit hebben als de vluchten meer verspreid over de dag binnenkomen”, zegt Höhenberger.
Er wordt door CAP geïnvesteerd in allerlei facetten die het gehele proces op Hato moeten verbeteren. In en buiten de vertrekhal wordt er gewerkt aan een ander systeem voor rijen naar check-in, security en douane. Ook komen er nieuwe aviobruggen, bussen, blusvoertuigen, bagage-scanners en meer om het proces te verbeteren.
De geschatte groei naar zo’n 2 miljoen passagiers in 2024 komt een stuk eerder dan verwacht, legt Andersen uit. ,,Toen ik twee jaar geleden met Peggy sprak, speculeerden we dat we deze cijfers pas richting 2027-2028 zouden zien. We hadden nooit gedacht dit jaar al zulke groeicijfers te realiseren”, aldus Andersen. De 2 miljoen reizigers van en naar de luchthaven dit jaar, betekent voor CAP een groei van zo’n 36 tot 38 procent, zegt Andersen
Dit jaar zijn er op Hato meerdere nieuwe ‘airline partners’ bijgekomen, legt Croes uit. ,,De nieuwe airlines zorgen ook weer voor twee nieuwe gateways.” De drie partners zijn respectievelijk Azul Brazilian Airlines, Delta Air Lines en Corendon. De eerste twee vormen nieuwe gateways, die dus twee nieuwe bestemmingen openen van en naar Curaçao.
Vooral in het segment Noord-Amerika zit het komende jaar grote groei, zo verwacht CAP. De opening van de route naar Fort Lauderdale faciliteert een breed netwerk van Amerikaanse passagiers die via Florida overstappen naar Curaçao. Bovendien wordt daarmee enige druk afgenomen van de erg populaire route tussen Miami en Curaçao. ,,De groei met 79 procent van het aantal reizigers van en naar Noord-Amerika is voor ons ook nodig om een balans te houden met vluchten uit Europa”, licht Croes toe. Het Europese segment dat voor CAP in 2025 moet groeien met 28 procent, is nu gevoeliger door de oorlogen die in en rondom Europa plaatsvinden.
Wel moet CAP anders gaan werken om de groei te kunnen blijven behappen, aldus Croes. Door de onverwacht grote groei zijn er de nodige uitdagingen voor de luchthaven. Anderson legt uit dat de luchthaven momenteel net wat onder zijn capaciteitsgrens opereert. Hij meent dat dit kan blijven gebeuren, mits ze goed omgaan met de huidige en aanstaande groei.
,,De groei van CAP draagt bij aan de inkomsten van de toeristensector met 30 procent. En de contributie aan de economie is ook aanzienlijk: momenteel werken er ongeveer 1.800 mensen voor en bij CAP op en rondom de luchthaven.”
Over wat er op de lange termijn precies gaat gebeuren kan Andersen nog niets kwijt. ,,We werken al langere tijd aan een masterplan, dat we hopen nog dit jaar te kunnen tonen.” Daarin zal onder andere moeten staan met hoeveel geld de groei gemoeid gaat, en wat dit aan mankracht zal kosten en opleveren.
Al met al is CAP blij met de groei van de luchthaven. ,,Daar mogen we trots op zijn. We zijn immers maar een klein vliegveld”, zegt Croes.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.