Szabó beantwoordt Kamervragen over CMC
Van een onzer verslaggevers
Den Haag/Willemstad - De Nederlandse overheid heeft nog miljoenenleningen uitstaan in het kader van de gezondheidszorg op Curaçao. Ons land heeft nog miljoenen af te lossen voor het Curaçao Medical Center. Dit blijkt uit de schriftelijke beantwoording van Tweede Kamervragen door staatssecretaris Koninkrijksrelaties, Zsolt Szabó.
De vragen van Kamerleden Bruyning en Jansen (beiden Nieuw Sociaal Contract) waren gesteld naar aanleiding van het bericht ‘Zorg Curaçao op instorten: Rekening is onvermijdelijk voor Nederland’, dat vorige maand was verschenen in het Financieel Dagblad. Szabó schreef de leden terug dat Nederland zowel in 2014 als in 2015 een lening heeft verstrekt aan het land Curaçao, bedoeld voor de bouw van het ziekenhuisgebouw (Curaçao Medical Center (CMC), red.). In juni 2014 ging dit om 250 miljoen Antilliaanse gulden. Dit geld werd - zonder aflossingsverplichting - verstrekt tegen een rente van 2,45 procent en heeft een looptijd van dertig jaar. In januari 2015 ging het om 267 miljoen Antilliaanse gulden. Dit was een lening mét aflossingsverplichting, waarvan 187 miljoen Antilliaanse gulden bedoeld was voor het ziekenhuis en 80 miljoen Antilliaanse gulden voor overige kapitaalinvesteringen tegen een rente van 1,6 procent en een looptijd van 30 jaar.
Uit informatie van het College Financieel Toezicht (Cft) is bekend dat het CMC eind 2022 een negatief eigen vermogen had van 149 miljoen Antilliaanse gulden. Daarnaast bedraagt de uitstaande vordering van het land op het CMC minimaal 433 miljoen Antilliaanse gulden. Volgens Szabó zijn er verschillende oorzaken voor de precaire financiële situatie van het CMC. ,,De voornaamste reden is het hoger uitvallen van de kosten van de bouw van het ziekenhuis. Dit heeft geresulteerd in een hogere schuld en dus hoge jaarlijks terugkerende kosten. Een ander belangrijke oorzaak is het uitblijven van een structurele oplossing voor de zorg aan onverzekerden en ongedocumenteerden.”
Op de vraag welke maatregelen de Nederlandse overheid in deze crisis heeft genomen, geeft de staatssecretaris als reactie dat gezondheidszorg valt onder de verantwoordelijkheid van het land Curaçao. ,,Op dit moment hebben we geen verzoek om bijstand ontvangen. Er is ook geen signaal ontvangen dat een dergelijk verzoek te verwachten is. De financiering van de zorg is al langer een punt van aandacht, zoals ook meerdere malen door het Cft kenbaar is gemaakt. Mede daarom zijn er afspraken gemaakt in het landspakket om incidentele financiële steun te verlenen bij projecten die bijdragen aan de afgesproken hervormingen in het zorgstelsel. Daar heeft Curaçao nog geen gebruik van wensen te maken.”
Szabó zegt verder geen informatie te hebben over hoelang het CMC nog operationeel kan blijven zonder financiële steun van buitenaf. Hij verwacht dat als het CMC niet meer in staat is om medische zorg te verlenen, de zorg door andere ziekenhuizen in de regio moet worden overgenomen en worden ingekocht totdat het probleem verholpen is. ,,Dit is niet ongebruikelijk in het geval van bijvoorbeeld defecte apparatuur of personele tekorten. Naast de twee kleinere ziekenhuizen op Curaçao, die daar in beperkte mate plek voor beschikbaar hebben, betekent dit dat er medische uitzendingen plaats zullen moeten vinden naar Bonaire, Aruba of Colombia”, aldus Szabó.