Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Caracas - Het is ‘de wens’ van de Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro om de banden weer op allerlei wijzen aan te halen met de bevolkingen van de ABC-eilanden voor de kust van Venezuela.
Dat verklaarde Maduro gisteren nadat dinsdag de nieuwe koninkrijksambassadeur, Robert Schuddeboom, in Caracas zijn geloofsbrieven had aangeboden aan minister Jorge Arreaza van Buitenlandse Zaken. ,,Het Koninkrijk der Nederlanden is niet alleen een Europees land, maar ook een Caribisch land”, heeft Schuddeboom volgens Noticialdia bij die gelegenheid gezegd. De inzet is om de bilaterale verhoudingen te verbeteren.
Maduro gaf een dag later tijdens een internationale persconferentie, waar ook TV Direct van Curaçao virtueel aan deelnam, aan dat de ontvangst van de ambassadeur ‘aantoont dat het onze wens is om alle banden, communicatie, transport, op commercieel en cultureel gebied en het leven in het algemeen aan te halen met onze broeders (‘hermanos’) op Curaçao, Aruba en Bonaire’.
,,Ik ben daartoe bereid en er klaar voor”, aldus de president. ,,Want de mensen op Aruba, Curaçao en Bonaire houden van Venezuela en de Venezolanen houden op hun beurt ook van de bevolkingen op de eilanden.” Hij eindigde met een oproep: ,,Dit is mijn boodschap. Laten we alle kwesties oplossen.”
Welkom in het land van Bolívar, had Arreaza tegen Schuddeboom gezegd. De minister van Buitenlandse Zaken wees erop dat Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden werken aan het herstel van de handelsactiviteiten en het toerisme, bilaterale aangelegenheden die de ABC-eilanden aangaan. Aldus VTV (Venezolana de Televisión).
Hij herinnerde eraan dat president Maduro een speciale band heeft met de (voormalige) Nederlandse Antillen omdat zijn familie en voorouders hier vandaan komen en in Venezuela arriveerden om het land op te bouwen. Schuddeboom verontschuldigde zich voor zijn minder vloeiende Spaans, maar zei dat hij tijdens zijn jeugdjaren op Aruba voor het eerst kennismaakte met Venezuela.
In januari 2018 sloot Maduro de grens voor lucht- en maritiem verkeer met de ABC-eilanden. Een unilaterale beslissing, die onacceptabel was, aldus de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath destijds. De president beschuldigde de eilanden ervan de smokkel van Venezolaanse bodemschatten te faciliteren.
In april ging de grens weer open toen minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in Venezuela hiertoe een akkoord tekende. Maar medio februari 2019 sloot Venezuela opnieuw de grenzen met Aruba, Bonaire en Curaçao. Deze moesten tot nader order dicht op last van de regering in Caracas om de ‘nationale soevereiniteit te bewaken’.
De spanning liep later verder op toen de Venezolaanse oppositie de bedoeling had om met behulp van een ‘hub’ op Curaçao op grote schaal humanitaire hulpgoederen naar Venezuela te sturen. De regering in Willemstad heeft echter steeds nadrukkelijk aangegeven dat hulp alleen via Curaçao naar Venezuela kan worden gestuurd met instemming van de Venezolaanse autoriteiten.
De kou lijkt nu wat Maduro betreft uit de lucht, hoewel er formeel sancties zijn opgelegd door de Europese Unie (EU) waar Nederland lid van is. Het Koninkrijk erkent Juan Guaidó van de oppositie als interim-president van Venezuela. Daartoe was besloten nadat de laatste stembusronde niet kon worden beschouwd als vrije en eerlijke verkiezingen.
Met de erkenning van Guaidó wilde het kabinet-Rutte het Venezolaanse volk in staat stellen om eerlijke en vrije verkiezingen mogelijk te maken, schreef Blok vorig jaar aan de Tweede Kamer. Uit de erkenning vloeien geen juridische verplichtingen voort. Het Koninkrijk blijft diplomatieke betrekkingen onderhouden met de vertegenwoordigers van Maduro omdat ‘het effectieve gezag in zijn handen is’.