Na actie truckers bij Malpais

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Burgers en bedrijven kunnen vanaf heden voor twee maanden gratis afval storten bij Malpais. Minister Javier Silvania (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft hiertoe besloten na een actie van tientallen truckers.

Gratisvuil1De truckchauffeurs hebben zich gisterochtend met volle laadbakken bij de ingang van de vuilstortplaats gemeld en geweigerd voor hun afval te betalen. Door die actie is er een chaotische situatie ontstaan, waarbij de ingang van Malpais werd geblokkeerd. Actieleider Kennedy Vrutaal van de Curaçao Heavy Equipment Association (CHEA) heeft hierna de aanwezigheid van directeur Wesley Kook van Selikor nv geëist ‘om te praten’.
Vrutaal heeft de pers en het hoofd van de politie-eenheden meegedeeld dat de truckers hun vuil gratis willen storten zoals eind mei door de GMN-minister was aangekondigd. Hij kreeg te horen dat Kook dit overheidsplan torpedeert en wilde hierover met hem spreken.
Kort na de aankomst van de politie-eenheden is Kook verschenen en hij sprak met Vrutaal voor de aanwezige journalisten, fotografen en camera’s van televisieploegen. Hij heeft hem duidelijk gemaakt, dat hij tegen de wet zou handelen als hij hen gratis hun afval laat storten.
Ook verwees Kook naar de werkgroep die door Silvania is ingesteld om zich te buigen over het probleem van illegale afvaldump. Hij vertelde aan Vrutaal namens Selikor enerzijds een voorstel te hebben ingediend bij de GMN-minister en anderzijds geen weet te hebben van enig voorstel van de truckers. Het CHEA-voorstel is om in plaats van een fee per ton afval, een tarief per kuub in rekening te brengen.
Kook en Vrutaal waren het erover eens dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen voor het probleem van het illegaal dumpen en de aanpassing van de tarieven om bij Malpais afval te storten.
Minister Silvania meldde zich vervolgens bij de ingang van Malpais en verzocht de Selikor-directeur om de komende twee maanden de truckers, burgers en bedrijven gratis hun afval te laten storten.
Kook is hiermee akkoord gegaan. De GMN-minister plaatste op zijn Facebookpagina een mededeling waarin hij meldt dat iedereen de komende twee maanden gratis afval kan storten bij Malpais.
Vrutaal heeft desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad verklaard, dat de regering haar besluit via een agressieve voorlichtingscampagne bekend dient te maken. Zo vindt hij dat deze in verschillende talen dient te geschieden en niet alleen in het Papiaments, maar ook in het Nederlands, Spaans, Engels, Chinees en het Frans (patois). Hij geeft namelijk aan dat niet alleen de Curaçaoënaars, maar ook de andere op wonende nationaliteiten vervuilers tellen.
Dat de truckchauffeurs zich gisterochtend massaal met volle ladingen afval naar Malpais hebben begeven, heeft te maken met het optreden van GMN-controleurs bij Dam Pretu. Dezen zijn afgelopen woensdag en donderdag in dit gebied begonnen met het beboeten van truckers en burgers die betrapt werden op het illegaal dumpen van afval.
Het was tijdens de laatste vergadering van de werkgroep die Silvania heeft ingesteld, dat een buurtbewoner van Dam Pretu voorstelde om GMN-controleurs in te zetten om ten minste notities te maken van de illegale stortingen. Dit om een beeld te krijgen van hoe groot het probleem is. Het ministerie is verder gegaan dan dit voorstel en heeft opdracht gegeven om over te gaan tot het beboeten van overtreders.
In diezelfde vergadering van de werkgroep heeft een andere vertegenwoordiger van de buurtbewoners aangekondigd een kort geding te overwegen tegen de regering. Hun organisatie Union di Habitantenan di Pariba vindt dat de overheid een zorgplicht heeft en hierbij de hinder- en milieuwetten moet naleven ter bescherming van het volk.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.