Justitieminister Hato blij met pilotproject ‘Reizen met sedula’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens het Justitieel Vierlanden Overleg (JVO) zijn volgens de Curaçaose Justitieminister Shalten Hato (MFK) ‘concrete stappen besproken om onze gezamenlijke inspanningen te intensiveren en de slagkracht tegen georganiseerde misdaad te vergroten’.

F04 JVOHet gaat hierbij specifiek om de ‘bestuurlijke aanpak van ondermijning’, door Hato een cruciaal aandachtspunt genoemd. ,,Ondermijning is een groot probleem dat niet alleen onze veiligheid bedreigt, maar ook het vertrouwen van burgers in de rechtsstaat ondermijnt”, verklaart hij. Daarom is een hardere aanpak niet alleen gewenst, maar ook vereist.

Hato sprak na afronding van wat hij kwalificeert als ‘een zeer productief JVO’. ,,Ik wil graag enkele belangrijke onderwerpen bespreken die tijdens dit overleg aan bod zijn gekomen en waar we de komende periode intensief mee aan de slag zullen gaan”, aldus de bewindsman.

De vier landen van het Koninkrijk - Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten - blijven zich ‘voortdurend inzetten om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden en de veiligheid van onze gemeenschappen te waarborgen’.

De minister van Justitie uit Willemstad besprak ook het pilotproject ‘Reizen met sedula’: ,,We hebben de voortgang en uitbreiding van dit project besproken”, aldus Hato. ,,Tijdens dit JVO hebben we wederom belangrijke stappen gezet in onze voortdurende inspanningen om reizen tussen de landen Aruba, Sint Maarten en Curaçao efficiënter te maken. We zijn enthousiast en kijken uit naar verdere implementatie en evaluatie van dit project.”

Het JVO, zo vervolgt de bewindspersoon van het Curaçaose kabinet-Pisas (MFK/PNP), ‘stelt ons in staat om belangrijke stappen te zetten op het gebied van justitie en veiligheid binnen ons Koninkrijk’. ,,We hebben nog veel werk te doen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we samen de uitdagingen aankunnen en de veiligheid en rechtvaardigheid binnen ons Koninkrijk kunnen waarborgen.”

Hato sprak ook in het Papiaments en zei onder meer dat, zoals voorgesteld door Curaçao, is begonnen met het traject om leden van de Caribische regio te benoemen in de Hoge Raad. ,,Ik kan zeggen dat alle vier landen dit initiatief van Curaçao met open armen hebben aanvaard.”

In het kader van het JVO-platform zijn voorts verschillende projecten geëvalueerd en besproken die al in uitvoering zijn met betrekking tot de preventie van criminaliteit onder jongeren. ,,Hierbij hebben we stilgestaan bij het alarmerende feit dat deze misdaden steeds vaker door jongeren worden gepleegd en dat de leeftijd van de daders steeds jonger wordt.”

Tijdens deze laatste vergadering van het Justitieel Vierlandenoverleg zijn partijen tot overeenstemming gekomen om de bestaande projecten uit te breiden, zodat een groter aantal jongeren kan worden bereikt en meer wijken op Curaçao kunnen worden betrokken.

Hato bedankt minister Franc Weerwind, ‘die we na dit JVO niet meer terug zullen zien’, voor zijn goede werk en samenwerking gedurende zijn ambtstermijn als bewindsman. ,,Franc, hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking de afgelopen jaren. Uiteraard hoop ik je gauw weer te verwelkomen op Curaçao.”
De volgende JVO is gepland op 15 januari 2025.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.