Vertraging CFATF-traject primair zaak van regering-Pisas

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De vertraging in het (C)FATF-traject is primair de verantwoordelijkheid van de regering, niet van de Raad”, schrijft de Raad van Advies (RvA). De Raad ‘vraagt nogmaals dringend de aandacht van de regering hiervoor’.

F01 RVADit haalt de redactie van het Antilliaans Dagblad uit het onlangs uitgebrachte RvA-advies in verband met het Ontwerp-Landsbesluit UBO-registratie (Ultimate Beneficial Owners).

De Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) voert sinds medio juni tot en met deze week de zogeheten Fourth Round Mutual Evaluation (Meval 2024) uit, waarbij Curaçao moet aantonen dat de FATF-methodologie en de eerder gedane aanbevelingen zijn geïmplementeerd.

In verband daarmee is het noodzakelijk dat Curaçao voldoet aan de recent bijgewerkte internationale normen en aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF) en de regels aanscherpt ten aanzien van de transparantie van uiteindelijk gerechtigden van rechtspersonen en andere juridische constructies, de zogenoemde UBO’s, waar deze krant onlangs over berichtte.

Volgens de nota van toelichting behorende bij het ontwerp-Landsbesluit UBO-registratie is de registratie van UBO’s bedoeld om de integriteit van het financiële stelsel te waarborgen en daarmee om fiscale misdrijven en fraude, alsmede terrorismefinanciering, witwassen van gelden en corruptie te bestrijden. Door het instellen van een UBO-register zal de noodzakelijke transparantie, zoals door de FATF aanbevolen, gewaarborgd worden op Curaçao.

Het ontwerp-Landsbesluit UBO-registratie, dat haar grondslag vindt in de Algemene Landsverordening Landsbelastingen (ALL), dient daartoe. UBO staat dus voor Ultimate Beneficial Owner, vertaald in het Nederlands is dit de ‘uiteindelijk belanghebbende’ of ook ‘uiteindelijk gerechtigde’ aldus de nota van toelichting.

Gezien de beperkte tijd die resteerde vóór de Meval 2024 heeft premier Gilmar Pisas (MFK), tevens minister van Algemene Zaken, bij brief van 19 april 2024 de Raad van Advies (RvA) dringend verzocht om prioriteit te geven aan de behandeling van de in dat kader relevante ontwerpen van wet- en regelgeving die aan de Raad zullen worden aangeboden.

De RvA ‘onderschrijft het spoedeisend belang’ dat met het ontwerp wordt gediend. ,,Het is nodig om de integriteit van het financiële stelsel van Curaçao tegen misbruik te waarborgen. Immers, het niet voldoen aan genoemde internationale normen en aanbevelingen van de FATF kan negatieve gevolgen hebben voor de integriteit van het financiële stelsel van Curaçao en als gevolg daarvan de economie van Curaçao in gevaar brengen.”

De Raad heeft het betreffende adviesverzoek echter pas op 8 mei 2024 ontvangen. Vanwege de belangen die in het geding zijn voor Curaçao en de betrokken actoren heeft de RvA geprobeerd ‘om de adviestermijn zo kort als mogelijk te houden’.

,,De Raad wil echter nogmaals de aandacht van de regering vragen voor een juiste planning en bijsturing, zeker waar het betreft ontwerpregelingen die tot stand moeten worden gebracht ter voldoening aan belangrijke internationale normen. De Meval 2024 was ruim van tevoren aangekondigd en bij de regering bekend.”

Het voortvarend acties ondernemen om de wetgeving te actualiseren vereist volgens de RvA in die context, dat op een belangrijk dossier als het UBO-register, de coördinerende rol om de beoogde wetgeving tot stand te brengen, ‘proactief wordt vervuld en dat de voortgang van het traject wordt bewaakt’; waarbij alle wetgevingsactoren in een vroeg stadium actief (kunnen) participeren aan de totstandkoming van de vereiste wet- en regelgeving, eventuele knelpunten tijdig (kunnen) signaleren en oplossen en een redelijke termijn worden gegund om hun rol in dat proces naar behoren te vervullen.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.