CBCS: Bedreiging financiële en economische stabiliteit

Van onze redactie
Willemstad - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) waarschuwt consumenten en bedrijven voor het risico van fraude bij digitale transacties. ,,Dergelijke misdrijven, waarbij gestolen gegevens worden gebruikt voor ongeautoriseerde transacties, vormen een aanzienlijke bedreiging voor de financiële en economische stabiliteit van onze gemeenschap.”

F01 CBCS DUSHIFraude bij digitale transacties leidt niet alleen tot directe financiële verliezen voor consumenten, maar ook tot een toename van het aantal geweigerde transacties, hoge terugboekingskosten en extra kosten voor handelaren, aldus CBCS. ,,Dergelijke activiteiten tasten de integriteit van onze financiële systemen aan, kunnen legitieme bedrijfsactiviteiten verstoren en het vertrouwen van de consument in digitale transacties schaden.”

Naar aanleiding van ‘de toenemende dreiging van fraude’, raadt de Centrale Bank consumenten dringend aan beschermingsmaatregelen te nemen. ,,Wees alert!”, is het belangrijkste advies. Verder: ,,Controleer regelmatig (bank)overzichten.” Ook: ,,Activeer transactiemeldingen.” En: ,,Gebruik veilige betaalmethoden.”

Handelaren en betalingsdienstaanbieders worden dringend opgeroepen om ‘robuuste mechanismen voor fraudedetectie en -preventie te implementeren’. En webbouwers moeten ervoor zorgen dat betalingsgateways zijn voorzien van de nieuwste technologieën voor fraudedetectie.

Als toezichthouder en bewaker van de financiële stabiliteit benadrukt de CBCS het belang van samenwerking met alle belanghebbenden in de strijd tegen cybercriminaliteit. ,,We blijven ons inzetten voor een veilige transactieomgeving voor consumenten en bedrijven door een efficiënt en effectief betalingssysteem te bevorderen. Daartoe is aparte wetgeving voor Payment Service Providers (PSP’s) ontwikkeld, die momenteel in het wetgevingsproces zit.” De Landsverordening toezicht betaaldienstverleners ziet toe op een sterker regelgevend kader voor PSP’s.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.