Proef: Neemt illegale stort dan echt af?

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Javier Silvania (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) wil de vuilstortplaatsen bij Malpais en Koraal Specht open gooien voor het publiek. Dan kan iedereen voor twee maanden gratis afval storten. Deze proefactie is om na te gaan of de Selikor-prijzen te hoog en debet zijn aan de illegale vuilstort.
De GMN-minister heeft afgelopen dinsdag buurtbewoners van Dam Pretu, truckers en andere stakeholders van zijn voornemen op de hoogte gesteld. Zij waren door hem uitgenodigd om te praten over de aanpak van het illegaal storten van afval en de verbranding hiervan in deze buurt en andere wijken.

F03 Malpais Selikor dushiHet gratis storten dient als een proefperiode. ,,Ik heb veel klachten ontvangen over de Selikor-prijzen voor het storten van afval. Na deze proefactie kan min of meer worden vastgesteld of deze prijzen inderdaad invloed hebben op het illegaal dumpen.”

Het voorstel van twee maanden gratis vuil laten storten dient eerst te worden goedgekeurd door de ministerraad. Hierna zal een al eerder ingestelde werkgroep Afvalbeheer met de Selikor-directie vergaderen om concrete afspraken te maken over te treffen maatregelen die tot slot worden meegedeeld aan de bevolking.

Verder geeft Silvania aan begrip te hebben voor met name truckers die klagen over de hoge prijzen en lange wachttijden bij het storten van afval. ,,Deze en andere redenen hebben geleid tot toenemende illegale afvaldumping in onze wijken. Dit heeft ernstige gevolgen voor de leefomgeving en gezondheid. Echter verzoek ik de personen die illegaal dumpen nadrukkelijk om hiermee te stoppen. Er wordt hard gewerkt om het legaal storten van afval weer toegankelijk te maken voor iedereen, maar dan moeten we dit probleem samen aanpakken”, aldus de minister.

Silvania en premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) die ook als interim GMN-minister fungeert, hebben twee weken geleden Dam Pretu bezocht. Behalve secretaris-generaal van GMN, Sharlon Melfor, is ook een groep MFK-Statenleden naar deze buurt getogen. Er is toen gesproken met vertegenwoordigers van buurtbewoners en van de truckers die vuil storten. Zij hebben benadrukt dat de Selikor-prijzen hen dwingen vuil illegaal te storten en dat zij niet degenen zijn die het afval in brand steken.

Voorafgaand aan dat bezoek aan Dam Pretu, heeft Pisas een uitgebreide presentatie gekregen van de leiding van Cuos, dat een Colombiaans bedrijf is voor recycling en beheer van stortplaatsen. De experts van deze onderneming hebben informatie verstrekt over met name de installatie in Ibague, die onlangs door de Europese Unie is erkend als een van de meest innovatieve systemen op het gebied van duurzaam afvalbeheer.

Dutch Power Group, een partner van Cuos, heeft bij die gelegenheid ook een presentatie gegeven over hun ‘waste-to-energy’-installaties. Verder is Pisas vorig jaar ook ingelicht door de internationale afvalbeheerbedrijven Waste to Power en Cadwell, terwijl de premier eind juni ook een Nederlands afvalbeheerbedrijf zal bezoeken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.