America-Francisca loopt tegen te lange wachtlijsten aan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenvoorzitter, Charetti America-Francisca (MFK) heeft een voorstel gelanceerd om beter te kunnen voldoen aan de vele vergaderingsverzoeken die er gedaan worden en om een efficiëntieslag te maken.

Staten1Het gaat om een voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde. In een brief aan de voorzitter van de huishoudelijke commissie, Fergino Brownbill (MFK), schrijft zij: ,,Sinds de invoering van de nieuwe staatkundige structuur op 10 oktober 2010, heeft het parlement te maken gehad met aanzienlijke problemen bij het plannen van vergaderingen. Als voorzitter is het mijn taak om vergaderingen bijeen te roepen. Echter, dit is een uitdaging gebleken gezien het grote aantal vergaderingen dat moet worden gepland en de beperkte beschikbaarheid op de kalender. Ik heb deze kwestie al enige tijd besproken en ben ervan overtuigd dat er stappen moeten worden ondernomen om het parlement in staat te stellen efficiënter te vergaderen.”
Om niet bij de pakken neer te gaan zitten heeft zij zelf het initiatief genomen en gekeken naar mogelijke wijzigingen. Het nu uitgewerkte plan moet besproken worden in de huishoudelijke commissie om vervolgens ‘met een concrete aanbeveling’ in een Centrale Commissievergadering besproken te kunnen worden.
Een van haar voorstellen is om het oproepen van een vergadering binnen dertig dagen in plaats van twee weken na het verzoek te doen. Op Aruba is dit al het geval en in Nederland is de regel, ‘binnen redelijke termijn’, wat America-Francisca weer erg vaag vindt. Ook het hervatten van een vergadering zou ze graag aan een termijn verbinden, want, zo legt zij uit: ,,In de praktijk blijkt dat veel vergaderingen worden uitgesteld en niet worden hervat.”
Ook stelt de voorzitter voor om verzochte vergaderingen die na twaalf weken (drie maanden) nog niet ingeroosterd zijn, te laten vervallen. Wel met de mogelijkheid voor de aanvrager om het vergaderverzoek maximaal twee keer te verlengen.
Verder doet ze een voorstel van een regeling die in de Tweede Kamer in Nederland geldt, namelijk het doen van voorstellen voor debatonderwerpen in een plenaire vergadering. Als een voorstel door een meerderheid gesteund wordt, komt er een vergadering. En als het onderwerp niet wordt geaccepteerd, heeft het lid nog steeds de optie om naar de commissie te gaan of een ‘dertigledendebat’ aan te vragen. Het doel van een dertigledendebat is om actuele gebeurtenissen in de samenleving die de aandacht van de politiek vragen op korte termijn het hoofd te bieden. America-Francisca: ,,Op deze manier zou het aantal plenaire vergaderingen van het parlement kunnen verminderen, maar aan de andere kant moet voorzichtig worden omgegaan met het gebruik ervan, omdat een meerderheid de minderheid gemakkelijk kan uitsluiten bij elke gelegenheid.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.