• Geen lening Nederland, maar 30 miljoen per jaar uit eigen Landskas

  • Afbouw Ennia Leven terwijl gezonde Ennia Schade en Zorg blijven

Van een onze verslaggevers
Willemstad - De regering van Curaçao is namens de belastingbetalende burgers bereid jaarlijks 30 miljoen beschikbaar te stellen voor de afwikkeling van pensioenverzekeraar Ennia Cariben Leven (ECL), maar eerst zal zo veel mogelijk het vermogen van de verzekeraar zelf worden aangesproken om de pensioenen uit te kunnen betalen.

EnniaEnnia Caribe Schade en Ennia Caribe Zorg zijn overigens ‘gezonde ondernemingen’ - na ingrijpen in 2018 door middel van toepassing van de noodregeling door de Centrale Bank CBCS - en zullen blijven voortbestaan. Het is het Levenbedrijf dat niet solvabel is en zal worden afgebouwd, zoals het Antilliaans Dagblad gisteren publiceerde.
Deze ‘sterfhuisconstructie’ houdt in dat alle pensioenrechten zoveel als mogelijk worden voldaan, maar dat er geen nieuwe Leven-klanten meer zullen worden geaccepteerd. Omdat eerst het vermogen van Ennia - een privaat bedrijf dat eigendom is van de Amerikaan Hushang Ansary, die uit zichzelf niet meewerkt - wordt aangewend (‘opgegeten’, zoals de minister van Financiën het noemt), zal de overheid de eerste drie tot vier jaar nog geen jaarlijkse bijdrage van 30 miljoen hoeven op te brengen. De hele operatie duurt zo’n dertig jaar.
Ook de CBCS ‘helpt’ de toekomstige tekorten te dekken door middel van dividenduitkeringen. Echter, die gelden zouden bij winst al beschikbaar komen aan de CBCS-vermogensgerechtigden (de Landen Curaçao en Sint Maarten), maar die zullen nu deels worden gebruikt voor Ennia Leven.
Daarmee wordt bevestigd wat deze krant als eerste bracht, namelijk dat ‘niet wordt geleend van Nederland’. Het aanbod van Nederland van 1,2 miljard gulden (600 miljoen euro) zou de lokale overheidsfinanciën voor de komende decennia ‘op slot zetten’. De regering-Pisas (MFK/PNP) wil niet nog meer schuldopbouw.
Maar, ‘álle scenario’s doen pijn’, zoals bewindsman Javier Silvania (MFK) van Financiën de situatie duidt. De 30 miljoen per jaar levert de overheid geen ‘return on investment’ op, maar is om de pensioenuitkeringen van in het geval van Curaçao ruim 25.000 polishouders (burgers) veilig te stellen. Totdat Ennia Leven ophoudt te bestaan.
Tijdens een bijzondere Raad van Ministers gisteren is het besluit gevallen. Ook is met de directie van Ennia gesproken, zodat het management het personeel zoveel als mogelijk gerust kan stellen. Meer duidelijkheid volgt over circa een maand; dan heeft het onderhandelingsteam van Curaçao samen met de CBCS de nodige calculaties afgerond.
De minister spreekt bewust met klem tegen dat sprake is van ‘faillissement’, maar noemt het gekozen traject een ‘gefaseerde afwikkeling’. ,,We hebben nu de richting bepaald. Details moeten in een hoofdlijnenakkoord worden uitgewerkt.”
De regering denkt vooralsnog niet aan belastingverhogende maatregelen om de gaten van Ennia Leven te vullen, maar gelooft dat er met een betere compliance ‘nog veel belastinggeld bij de rijken is te halen’. Dat gebeurt al en wordt de komende tijd voortgezet en geïntensiveerd, aldus Silvania. ,,In plaats van weer lenen bij Nederland, wil deze regering de eigen broek ophouden.”


Overheidspositie inzake Ennia Caribe Leven nv...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.