Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De stichting Little Fighter (Lifi) Foundation strijdt voor een verbeterde ouderverlofregeling op Curaçao na vroeggeboorte. Lifi omschrijft zichzelf als ‘een toegewijde non-profitorganisatie die zich inzet voor de ondersteuning van de families van vroeggeboren baby’s’.

MeerverlofDe organisatie wenst een herziening van de huidige wetgeving omtrent zwangerschapsverlof op Curaçao. Als voorvechter voor de belangen van de ‘Little Fighter’, benadrukt de stichting de cruciale behoefte aan uitgebreid of verlengd zwangerschapsverlof voor ouders van vroeggeboren baby’s die worden verzorgd in de Neonatale Intensive Care Unit (Nicu).
Uitgelegd wordt: ,,De periode na de geboorte van een vroeggeboren baby is een tijd van emotionele uitdagingen en onzekerheden voor ouders. Het belang van huid-op-huidcontact, zorgzame aanwezigheid en continue betrokkenheid van ouders in de Nicu-omgeving kan niet genoeg worden benadrukt. Deskundigen zijn het erover eens dat deze cruciale periode van nabijheid een positieve invloed kan hebben op de groei, ontwikkeling en het welzijn van de pasgeboren baby’s. Helaas biedt de huidige wetgeving op Curaçao geen specifieke bescherming of verlengd verlof voor ouders van vroeggeboren baby’s die intensieve zorg nodig hebben. Het standaard zwangerschapsverlof is niet afgestemd op de unieke uitdagingen waarmee deze ouders worden geconfronteerd, en de Lifi Foundation acht het dringend noodzakelijk om deze kwestie aan te pakken.”
De stichting roept op tot een verandering in de wetgeving die ouders van vroeggeboren baby’s toestaat om een verlengd of aangepast zwangerschapsverlof te nemen, dat rekening houdt met de tijd die nodig is voor de zorg van hun baby’s in de Nicu. ,,Dit verlengde verlof zal ouders de mogelijkheid bieden om op een volwaardige manier deel uit te maken van de zorg en het herstel van hun baby’s, wat op zijn beurt een positieve impact kan hebben op hun gezondheid en ontwikkeling op de lange termijn”, zo wordt aangevoerd.
Verwezen wordt naar Nederland waar ouders van vroeggeboren baby’s sinds 2015 recht hebben op extra verlof van tien weken nadat de baby de Nicu heeft verlaten, waardoor ze meer tijd hebben om zich volledig te richten op de zorg en het herstel van hun kind. ,,In tegenstelling tot Nederland, biedt Curaçao momenteel een standaard zwangerschapsverlof van veertien weken na de bevalling, zelfs als de baby vroeggeboren is en op de Nicu wordt behandeld. Dit betekent dat ouders op Curaçao mogelijk minder tijd hebben om betrokken te zijn bij de kritieke zorgperiode van hun vroeggeboren baby”, aldus de stichting. Woordvoerder van de stichting is Muriël Magdalena.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.