Huurovereenkomst van opgeknapt Landhuis Knip is getekend

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het nieuwe Tulamuseum is weer een flinke stap dichter bij de opening voor het publiek. Fundashon Museo Tula (FMT) en Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMC) hebben vrijdagmiddag hun handtekening gezet onder de langverwachte en -gehoopte huurovereenkomst van Landhuis Knip.

MuseoTula1Een historische locatie, want dit is de plek waar, onder leiding van de nationale held Tula, in 1795 de grote slavenopstand begon. Naar verwachting kan het museum na de zomer worden geopend.
SMC is de eigenaar van het pand en heeft sinds november vorig jaar ongeveer 2 ton geïnvesteerd in het opknappen ervan. Zo is de gehele elektra gereviseerd, zijn er houtreparaties uitgevoerd en is een oude vloer van gele ijsselsteentjes geëgaliseerd. Gelijktijdig werden de plannen met FMT verder uitgewerkt.
Tot in 2020 was er in Landhuis Knip ook een Tulamuseum, maar door het faillissement van Kas di Kultura heeft dat noodgedwongen de deuren moeten sluiten. De boedel van het museum werd toen namens het Land overgenomen door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS). Deze wordt nu ter beschikking gesteld aan het nieuwe museum.
SMC steunt het initiatief voor het openen van het nieuwe Tulamuseum. Daarom hebben zij besloten om alleen de directe kosten van het pand - en dus niet de indirecte kosten - in de huurprijs te verwerken.
Nu de huurovereenkomst is ondertekend, en het oude landhuis is opgeknapt, kan FMT de ruimtes van het museum gaan inrichten. Het thema van de nieuwe expositie is al bekend: ‘Verzet, veerkracht, en het proces van emancipatie’. Ook de vele vormen van verzet tegen het slavernijsysteem door de geschiedenis heen, zullen binnen de expositie naar voren worden gebracht.
Shurbey Alberto van FMT is tevreden met het resultaat van de langverwachte huurovereenkomst: ,,Het is een triomf van doorzettingskracht van velen, in het bijzonder Monumentenzorg. Fundashon Museo Tula wil allen die hun schouders hieronder hebben gezet van harte bedanken.”
Ook Marcel Dennert van SMC is zeer positief: ,,De stichting is uitermate happy met de toekomstige bestemming van het Landhuis Knip. Eindelijk komt er weer leven! Wij zijn ervan overtuigd dat FMT dit prachtig stuk erfgoed met verve zal beheren.”
Vorige maand werk bekend dat het museum een financieel gezonde start kan maken. De Nederlandsche Bank (DNB) besloot toen namelijk om 450.000 euro (881.000 gulden) te doneren aan het Tulamuseum. Deze bijdrage volgde - net als enkele andere bijdragen en de oprichting van een speciaal fonds - nadat DNB vorig jaar excuses aanbood voor haar rol tijdens de slavernij, en na de afschaffing ervan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.