Van aanvankelijk 142 miljoen naar nu nog maar 25 miljoen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Uit de voorlopige financiële realisatie over 2022 blijkt een aanzienlijke daling van het aanvankelijk verwachte overschot voor het voorbije dienstjaar. Curaçao houdt er bovendien rekening mee nog meer nagekomen lasten te moeten verwerken in dit resultaat.

F01 CFT 3,,Het College financieel toezicht (Cft) stelt vast dat het financieel beheer, waaronder het verplichtingenbeheer, onvoldoende functioneert.” Om een soortgelijke ongewenste ontwikkeling met betrekking tot 2023 te voorkomen, geeft het Cft de minister van Financiën in overweging om ‘voorafgaand toezicht in te stellen op het aangaan van financiële verplichtingen’, voorzien van ‘een passend sanctiebeleid’.

Voor 2022 leek eerder nog sprake van een aanzienlijk overschot van 142 miljoen. Hoewel Curaçao wel wees op de nog uitstaande verplichtingen met betrekking tot 2022, blijkt uit de meest recente rapportage dat het overschot voor 2022 inmiddels is afgenomen tot 104 miljoen en bovendien nog sterk verder zal dalen. Het Land verwacht namelijk nog circa 89 miljoen aan ‘nagekomen lasten’ te realiseren, waardoor het uiteindelijke overschot voor 2022 zal uitkomen op circa 25 miljoen. Naar verwachting wordt de begroting 2022 hiermee op bepaalde lastencategorieën overschreden. Het gaat dan met name over een toename van de overheidsuitgaven voor goederen en diensten.

,,Het Cft is van oordeel dat het financieel beheer op dit vlak ondermaats is en adviseert dringend tot het nemen van maatregelen die de beheersing van de lasten ten goede komen. Dit maakt het mogelijk overschotten te realiseren, waarmee Curaçao tekorten uit het verleden kan compenseren en mogelijk ook de schuldpositie kan verbeteren.”

Schuld afgenomen
De totale schuldpositie van Curaçao is afgenomen van 4.347 miljoen (ruim 4,3 miljard) gulden eind 2022 tot 4.248 miljoen (ruim 4,2 miljard) aan het einde van het eerste kwartaal 2023. De schuldquote komt volgens het Cft uit op 72 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
,,De schuldquote toont een licht dalende trend, met name gedreven door de groei van het bbp.” Bij de berekening van de schuldquote is het College uitgegaan van een bbp per januari 2023 van 5.873 miljoen (bijna 5,9 miljard), ontleend aan publicaties van het IMF na de IMF Staff Visit van januari dit jaar.

Overschot 2023
De uitvoeringsrapportage over de eerste drie maanden van dit jaar, 2023, toont opnieuw een voorlopig overschot op de gewone dienst, namelijk tot en met het eerste kwartaal van 104 miljoen. Het eerste kwartaal van 2023 ontwikkelt zich hiermee in lijn met de begroting.
,,Het Cft wees eerder op de potentie van Curaçao om overschotten op de begroting te realiseren. Deze potentie blijkt onder meer uit de hoger dan begrote omzetbelastingbaten in het eerste kwartaal.”
De Curaçaose regering zelf houdt voor geheel 2023 vast aan een begrotingsevenwicht. Indien de ontwikkeling van met name de indirecte belastingen, zoals de omzetbelasting, zich voortzet en Curaçao zijn lasten kan beheersen, zou het Land ook voor 2023 een overschot moeten kunnen realiseren. Zo meent het Cft.

Voorziening CMC opnemen
Het College financieel toezicht waarschuwt wederom dat, ondanks meerdere verzoeken daartoe, in de Landsbegroting nog geen voorziening is opgenomen met betrekking tot het Curaçao Medical Center (CMC). Het Cft vindt een voorziening noodzakelijk vanwege de precaire financiële situatie van het CMC. ,,Het CMC lost sinds juni 2020 niet meer af op de aan het ziekenhuis verstrekte lening, hetgeen de noodzaak voor het treffen van een voorziening onderstreept.”
Het Cft verzoekt verder opnieuw om inzicht in de besteding van de liquide middelen. Het saldo liquide middelen aan het einde van het eerste kwartaal 2023 bedraagt 359 miljoen; een toename van 19 miljoen ten opzichte van de stand per eind 2022. Een deel van de liquide middelen zou kunnen worden ingezet voor aanvullende aflossingen aan het Algemeen Pensioenfonds van Curaçao (APC) om zodoende sneller aan de aanwijzing van de Rijksministerraad (RMR) uit 2019 te voldoen.
De schuld aan het APC onder de aanwijzing uit 2019 bedraagt per het einde van het eerste kwartaal 2023 zo’n 59 miljoen. Het Cft wees eerder ook op de andere schuldverplichtingen van het Land, en in het bijzonder op de aflopende obligatielening van 140 miljoen in 2025.

Waardering aanpak
In de rapportage over het eerste kwartaal is ook de rapportage van 16 februari 2022 van de ‘Roadmap naar een goedkeurende controleverklaring’ bij de jaarrekening opgenomen. ,,Het Cft waardeert de zorgvuldige en systematische wijze waarmee Curaçao de verbetering van het financieel beheer met de Roadmap ter hand neemt”, schrijft het College.
Uit de rapportage blijkt dat de personele capaciteit een knelpunt vormt bij een flink aantal deeltrajecten. Het Cft wordt graag nader geïnformeerd over de wijze waarop dit knelpunt zal worden opgelost om vertraging in de uitvoering van de Roadmap te voorkomen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.