Curaçaose variant van de meldcode in augustus ingezet

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als onderdeel van de aanpak kindermishandeling en relationeel geweld is eind mei gedurende vier dagen een intensieve training georganiseerd om lokale professionals op te leiden tot trainer Supervisor di Kódigo di Protekshon (wat in Nederland de meldcode genoemd wordt).

KodigoDe training is gegeven door Tea Hol, directeur van de Landelijke Vereniging Aanpak Kindermishandeling en Relationeel Geweld (LVAK) in Nederland. De training is onderdeel van de implementatie van de Kódigo di Protekshon onder toezicht van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en in samenwerking met experts van Unicef Nederland. Unicef is het kinderfonds van de Verenigde Naties. De deelnemers zijn allemaal werkzaam in het Curaçaose sociale veld en vertegenwoordigen verschillende ministeries zoals dat van van SOAW, Justitie, Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), en personen die werken in onderwijsondersteuning, jeugd(zorg)organisaties, kinder- en naschoolse opvang, het ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg en politie.

‘Stap voorwaarts’
,,De training is een belangrijke stap voorwaarts in het implementatietraject van de Kódigo di Protekshon. De Kódigo di Protekshon is de beschermingscode die structuur biedt aan alle professionals op Curaçao die werken met kinderen en volwassenen op de gebieden welzijn, onderwijs, gezondheid en veiligheid, om zo vroeg mogelijk (vermoedens van) kindermishandeling en relationeel geweld te herkennen en hier adequaat op te reageren”, zo wordt nader door SOAW uitgelegd. Op Curaçao zullen bij zo veel mogelijk organisaties binnen deze sectoren supervisors van de Kódigo aangesteld worden, professionals met achtergrondkennis over kindermishandeling en relationeel geweld die getraind zijn in het gebruik van de Kódigo di Protekshon en hun collega’s ondersteunen bij de toepassing hiervan.
De vijftien opgeleide trainers die met succes de training Trainer Supervisor di Kódigo hebben afgerond vormen een trainerspool en zullen vanaf augustus toekomstige supervisors gaan trainen en voorbereiden op hun rol. Het is de bedoeling dat op Curaçao ongeveer 100 supervisors van de Kódigo opgeleid gaan worden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.