SSC doet alles tegen braindrain

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) doet er alles aan om studenten terug te krijgen op het eiland. Dat hoeft echter niet altijd fysiek te zijn, zo heeft SSC-directeur Sidney ‘Bicho’ Justiana gisteren naar voren gebracht.

studenten,,Er is zoveel kennis aanwezig in het buitenland van studenten die in Nederland of andere regiolanden zijn blijven wonen. Als we daar een inventarisatie van maken, ben ik ervan overtuigd dat zij best wat voor het eiland willen doen, hun kennis beschikbaar kunnen stellen zonder dat ze fysiek aanwezig hoeven te zijn of op Curaçao moeten wonen.”
Daarnaast is gebleken dat studenten die in de regio studeren sneller geneigd zijn terug te komen naar het eiland. Daarom stelt SSC alles in het werk om nieuwe akkoorden te tekenen met universiteiten in onder andere Florida en landen in Zuid-Amerika. Op dit moment zijn de regiolanden de Verenigde Staten, Colombia, Costa Rica en Canada.
Er wordt nu volgens Justiana ook aan gewerkt om de studies van studenten die medicijnen studeren in andere landen dan Nederland, te erkennen zodat zij ook makkelijker terug kunnen komen.
Verder staat SSC in contact met het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Economische Ontwikkeling (MEO) om te weten aan welke beroepen het meest behoefte is. Ook het bedrijfsleven wordt geconsulteerd. Justiana: ,,Op deze manier proberen we jongeren te motiveren voor beroepen en dus studies waar hier behoefte aan is.”
De directeur is nog nader ingegaan op het studiesucces van voornamelijk studenten in Nederland. Assertiviteit is belangrijk, maar ook leren zelfstandig om te gaan met geld en je aanpassen aan de cultuur van het land waarin de student woont. Ouders hebben daar een belangrijke rol in. Ook moet de studiekeuze goed gemaakt worden zodat er geen switch nodig is en studievertraging opgelopen wordt waardoor ex-studenten hogere studieschulden hebben. Er wordt volgens Justiana overigens in overleg met Nederland gewerkt aan een betere oplossing voor het afbetalen van de studieschuld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.