Van onze redactie
Willemstad/Miami - De olieterminal bij Bullenbaai op Curaçao zou door een klant van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) zijn/worden gebruikt om clandestien Venezuela bij te staan de Amerikaanse sancties te omzeilen en stilletjes miljoenen aan aardolieproducten te vervoeren aan boord van een in Iran gebouwde tanker. Zo bericht het persbureau Associated Press (AP).

Bullenbaai,,De inspanningen om de sancties te omzeilen zijn gecentreerd rond een inactieve raffinaderij en aangrenzende olieterminal op het Nederlands-Caribische eiland Curaçao, dat tot 2019 een belangrijk knooppunt was voor het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA.”
Eind september dit jaar loste de onder Togo-vlag varende tanker Colon 600.000 vaten stookolie op de Bullenbaai-terminal, die eigendom is van RdK, dat een opslagovereenkomst heeft met Caribbean Petroleum Refinery (CPR), de beoogde investeerder in en operator van de Isla-raffinaderij. CPR wordt aangestuurd door Luis Giusti en Raul Herrera, beiden Venezolanen met de Amerikaanse nationaliteit.
RdK maakte de aankomst van de Colon publiekelijk bekend en meldde dat de opslagovereenkomst inhoudt dat CPR tot 7 miljoen vaten producten kan opslaan op Bullenbaai. AP: ,,Scheepsvolggegevens laten zien dat de Colon twee dagen voor aankomst op Curaçao zijn gigantische zwart-rode romp laadde in de haven van Amuay, de thuisbasis van de grootste raffinaderij van Venezuela.”
Het nauwelijks opgemerkte olietransport lijkt volgens het persbureau in strijd te zijn met de geest - zo niet strikt de wet - van Amerikaanse sancties tegen Venezuela, die sinds 2019 tevergeefs zijn gericht op het afzetten van president Nicolás Maduro.
Op vragen van het Antilliaans Dagblad gisteravond reageerde RdK-topman Patrick Newton nog niet. Op de vraag van AP of de zending afkomstig was uit Venezuela, zegt Newton dat de overheids-nv de Amerikaanse sancties strikt naleeft en dat zijn contracten vereisen dat RdK’s klanten zich aan dezelfde regels en wetten houden.
Ondertussen zegt Herrera dat de betrokkenheid van CPR beperkt is tot het leveren van opslag aan de eigenaar van de lading, die hij identificeert als Knob Trading SA, een in Panama geregistreerd bedrijf dat een kantoor in Houston op zijn website vermeldt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.