Aanmeldings-, Transactie- en Vervolgingsrichtlijnen fiscale delicten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Het zal geen bluf zijn, anders stuur je geen persbericht hierover uit”, zegt advocaat en belastingadviseur Jeroen Starreveld op de vraag van deze krant of het communiqué waarin wordt gesteld dat vier (belasting)adviseurs bij de officier van justitie zijn aangemeld mogelijk overdreven is.
Vooralsnog zijn geen namen bekend van de vier die zijn aangemeld. ,,Als wordt gekeken naar de ATV-richtlijnen (Aanmeldings-, Transactie- en Vervolgingsrichtlijnen voor fiscale delicten en douanedelicten), dan zou er sprake moeten zijn van ontduiking - van enige omvang. Of een omissiedelict, waarbij fiscale verplichtingen - bijvoorbeeld het doen van een aangifte - niet zijn nagekomen; ook niet na aanmaningen van de Inspectie.” Zo legt Starreveld uit. Hij is verbonden aan MMO Dutch Caribbean.

F07 Javier SilvaniaEind juni maakte het Kabinet van de minister van Financiën bekend dat er door de Belastingdienst bijzondere aandacht wordt besteed aan belastingadviseurs en adviseurs van accountants- en administratiekantoren: ,,Deze beroepsgroep heeft een voorbeeldfunctie en er mag van hen worden verwacht dat zij zich aan de fiscale verplichtingen houden”, aldus het ministerie in het persbericht.
,,Op dit moment zijn vier adviseurs bij de officier van justitie aangemeld”, vervolgde het communiqué. De Belastingdienst en de Sector Fiscale Zaken hebben samen met de Vereniging van Antilliaanse Belastingadviseurs (VAB) een (concept-)gedragscode voor adviseurs opgesteld. Deze gedragscode geeft de Inspecteur aanvullende gronden om adviseurs te weigeren indien sprake is van ongeoorloofde gedragingen.
,,De aanmelding is uitzonderlijk”, zegt Starreveld. ,,Er zijn mij niet veel gevallen bekend die tot vervolging hebben geleid op Curaçao. De trend is eerder dat - niet zeer succesvolle - vervolging voor fiscale delicten op grond van artikel 49 van de Algemene Landsverordening Landsbelastingen (ALL) een bijproduct is, indien een verdachte voor een ander delict wordt vervolgd. Zie bijvoorbeeld de recente uitspraak van het Hof in de Emerald-zaak op Sint Maarten, waarin de verdacht overigens wordt vrijgesproken voor het plegen van de fiscale delicten. In het recente verleden viel de zaak Saffier op, maar ook daar volgde vrijspraak.”
In 2019 zijn de ATV-richtlijnen voor fiscale delicten en douanedelicten gepubliceerd. Deze richtlijnen, zo geeft Starreveld aan, geven onder andere weer in welke gevallen fiscale delicten vervolgd kunnen worden. ,,Dit kan mede afhankelijk zijn van het fiscale nadeel, maar bijvoorbeeld ook van de status van een belastingplichtige. In geval van een persoon met een voorbeeldfunctie of een belastingadviseur, zal eerder tot vervolging worden overgegaan.”
Ook indien een belastingadviseur ‘een belastingplichtige te scherp heeft geadviseerd’, kan naast de belastingplichtige ook de adviseur worden vervolgd. De jurist verbonden aan MMO Dutch Caribbean: ,,Interessant voor de praktijk, maar ook voor de mogelijke verdediging, is in hoeverre de genoemde richtlijnen zijn nageleefd door de Stichting Belastingaccountantsbureau, de Inspectie der Belastingen en het Openbaar Ministerie. Als je spelregels creëert, moet je er ook naar handelen. Aanmeldingsformulieren en gespreksverslagen zullen voor de verdediging interessant kunnen zijn.”
In het zogeheten tripartiete overleg (TPO) wordt besloten of tot strafvervolging wordt overgegaan. ,,Ik vermoed dat die aanmelding voor bespreking in het TPO nu heeft plaatsgevonden”, vervolgt Starreveld. ,,Aanmelding betekent nog niet dat vervolging zal plaatsvinden; die beslissing is aan de officier van justitie. Het kan dus zomaar zijn dat deze fases nu spelen of inmiddels zijn afgerond en nu de officier een definitieve keuze moet maken. Het kan dus ook zijn dat de officier beslist dat geen strafvervolging zal worden ingesteld, maar dat het toch middels bijvoorbeeld vergrijpboetes moet worden opgelost.”
Tot slot zegt Starreveld: ,,Het hoeft dus nu nog niet zo te zijn dat de betrokken adviseur(s) weet hebben van hetgeen zich nu achter de schermen heeft afgespeeld. Dat zal pas bekend worden indien er bijvoorbeeld een inval plaatsvindt.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.