Verzoek beslag vorig jaar ingetrokken; ook nu geen beslaglegging op BdC

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is op dit moment géén beslag gelegd op de aandelen Banco di Caribe (BdC). In het verleden is het wel geprobeerd, zo blijkt nu, maar is het evenmin doorgezet.

BdCDat bevestigt de Centrale Bank CBCS desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad. Vorige week ontstond er enige ophef omdat ochtendkrant Vigilante had bericht dat er van de zijde van Parman International bv (PIBV) van Hushang Ansary voornemens zouden zijn om beslag te leggen op de aandelen BdC.
Vanuit de hoek van Ansary ontving de AD-redactie tegenstrijdige berichten: ,,Speculatie”, zei een betrouwbare bron. ,,Het bericht is niet onwaar”, verklaarde een ander echter. Deze krant stelde daarop direct vragen aan de Centrale Bank en ontving deze week antwoord.
,,De aangekondigde verkoop van Banco di Caribe nv (BdC) zal inhouden een verkoop van de aandelen in BdC. De aandelen in BdC worden gehouden door Ennia Caribe Holding nv (ECH). Een verkoop van BdC zou kunnen worden bemoeilijkt door bij ECH beslag te leggen op de aandelen in BdC. Er is bij ECH op dit moment echter geen beslag gelegd op de aandelen in BdC. In het verleden is dat evenmin gebeurd.”
In verband met de berichtgeving vorige week haastte BdC-directeur Fons Simon zich om vooral te benadrukken dat een eventuele beslaglegging bij ECH op de aandelen in BdC ‘géén gevolgen heeft voor de tegoeden van de klanten van BdC’. Die klanten kunnen dan dus gewoon blijven beschikken over hun tegoeden bij BdC.
,,Het kan zijn dat Parman International bv (PIBV), Ansary of anderen alsnog zouden willen overgaan tot beslaglegging op de aandelen in BdC”, vervolgt het antwoord van de Centrale Bank. ,,Om daartoe te kunnen overgaan, moet eerst verlof van de rechter worden verkregen. De verwachting is dat de rechter zal besluiten om eerst te horen alvorens al dan niet dat verlof te verlenen.”
Want, zo voegt de CBCS eraan toe: ,,Een jaar geleden heeft PIBV de rechter al eens verzocht om verlof te verlenen voor het leggen van beslag op de aandelen in BdC. Destijds heeft de rechter besloten om eerst te horen, waarop PIBV het verzoek om het rechterlijk verlof meteen heeft ingetrokken.”
Dit komt overeen met de vragen die deze krant aan de Centrale Bank voorlegde, zoals: ,,Klopt het dat vorig jaar, nog vóór het kort geding waarin de rechter oordeelde dat de CBCS gerechtigd is om Ennia-dochter BdC te verkopen, een poging tot beslaglegging is gedaan door PIBV/Ansary op bezittingen in BdC?”
De redactie had vernomen dat het gerecht toen in verband met de poging tot beslaglegging had laten weten, alvorens daartoe verlof te verlenen, eerst ook de wederpartij(en) te willen horen. En verder dat dit verzoek nog vóór de behandeling door PIBV/Ansary werd ingetrokken. Deze informatie is nu officieel bevestigd door de CBCS.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.