Drie leden RvC dienen onder protest hun ontslag in

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij Fundashon Kas Popular (FKP), de overheidsinstelling belast met volkshuisvesting, zijn drie leden van de raad van commissarissen (RvC) opgestapt.

FKPDe minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), had hen verscheidene malen gemaand hun functie op te zeggen. Naar verluidt omdat hij hen onbehoorlijk bestuur verwijt vanwege het nog niet gereed zijn van alle jaarverslagen. Andere geluiden zijn echter dat het de minister te doen is om er ‘zijn eigen poppetjes’ neer te zetten.
Omdat de voorgaande RvC-voorzitter volgens rooster in november aftrad, heeft Cooper al wel een nieuwe kunnen benoemen in de persoon van Chester Peterson. De drie opgestapte leden zijn tweede secretaris Anicio Koeiman, RvC-lid Dieudonné van der Veen en vicevoorzitter Fabi Constansia. Op dit moment is er alleen nog een voorzitter. De RvC bestaat doorgaans uit maximaal vijf leden.
Het drietal gaat niet zonder protest weg. Zij schrijven in hun ontslagbrief, in handen van het Antilliaans Dagblad: ,,Uit ons eerder aan u gestuurd memorandum tegen uw ontslagvoornemen, volgt helder dat wij het ontslag onterecht achten en ook dat wij uw redengeving daartoe absoluut niet delen. Het voornemen heeft geen juiste feitelijke grondslag en miskent ten enenmale datgene wat wij bij ons aantreden (april 2021) bij de FKP aantroffen.”
Ook schrijven de drie RvC-leden dat het ontslag al een voornemen van de minister moet zijn geweest vóór zijn aantreden als bewindsman, omdat zij vlak na zijn aantreden in juni al een brief kregen. En er spreekt teleurstelling uit de brief, want de minister breekt niet met de slechte traditie dat per definitie met elke regeringswisseling de RvC-leden moeten opstappen, waardoor ingezette trajecten geen voortgang vinden.
De commissarissen wijzen erop dat om deze reden de Landsverordening corporate governance in het leven is geroepen en dat deze voorschrijft dat ten aanzien van een voorgenomen ontslag de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) gehoord moet worden. Dit is niet gebeurd.
Ondanks dit protest stappen de leden toch op. ,,Vechten tegen de bierkaai is bij voorbaat een verloren strijd. Iedere actie tot verweer onzerzijds zal volstrekt nutteloos blijken te zijn. Slechts om die reden en uit praktische overwegingen is er door ons besloten om de (politiek) gedreven strijd niet met u aan te gaan en de eer aan onszelf te houden.”
Er kan op deze manier immers niet vruchtbaar worden samengewerkt, zo wordt er nog aan toegevoegd. Er is geen vertrouwen en de leden hebben ook nog een eigenwaarde hoog te houden. En verwijzend naar het verwijt van de minister eindigt de brief tot slot: ,,Wij melden u dat wij onder meer hebben bereikt dat er jaarrekeningen zijn opgemaakt, de administratieve achterstanden zijn ingehaald, een financieel directeur is aangetrokken, begonnen is met compliance-rapportages en kwartaalrapportages en een nieuwe opzet is gemaakt voor de afdeling interne controle.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.