Pisas: Nu begroting 2022 publiceren

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De begroting 2022 van Curaçao kan ondertekend worden door gouverneur Lucille George-Wout en premier Gilmar Pisas (MFK) en dan gepubliceerd worden. De Rijksministerraad (RMR) in Den Haag heeft gisteren toestemming gegeven voor een tekort op het huishoudboekje van de overheid.

F01OPRMR foto Van HuffelenDat heeft premier Pisas gisterochtend bekendgemaakt in een Relato di Dia. Dat voor deze vorm was gekozen in plaats van een persconferentie waar verslaggevers vragen kunnen stellen, had te maken met het driehoeksoverleg waar Pisas bij aanwezig moest zijn en waardoor hij niet veel tijd vrij kon maken. ,,We hebben niets te verbergen”, benadrukte de Curaçaose premier.
De begroting 2022 van het kabinet-Pisas heeft een tekort van 162,1 miljoen gulden op de gewone dienst en werd eerder al aangenomen in de Staten. Maar een dergelijk tekort is op basis van de Rijkswet financieel toezicht voor Curaçao en Sint Maarten alleen mogelijk als de RMR in Nederland akkoord gaat. In afwachting van die toestemming werkte de regering dit jaar met de overheidsbegroting van 2021 die door het voorgaande kabinet onder leiding van Eugene Rhuggenaath (PAR) was opgesteld. Pisas is verheugd met de eigen begroting aan de slag te kunnen. ,,De ministeries konden tot nu toe moeizaam functioneren, vanwege de voorwaarden die verbonden zijn aan het gebruik van een oude begroting”, zei de minister-president gisteren. ,,Nu kunnen we werkelijk veranderingen teweegbrengen.”
Een beslissing over het afwijken van artikel 25 in de Rijkswet financieel toezicht werd in de RMR van 17 december aangehouden, maar gisteren kwam er dan toch groen licht. Dat gebeurde in aanwezigheid van de nieuwe Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die Raymond Knops is opgevolgd in het op 10 januari aangetreden kabinet-Rutte IV. Volgens Pisas heeft Van Huffelen ingestemd het verzoek om af te mogen wijken van het Rft-artikel apart van andere kwesties te behandelen.
Op 17 december weigerden Curaçao, Aruba en Sint Maarten in te stemmen met de nota van wijziging (NvW) van het voorstel tot Rijkswet Coho (Caribisch orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). Over de betreffende passage bestond volgens staatssecretaris Knops al ambtelijke overeenstemming en de beslissing erover zou juist de positie van de parlementen van de landen versterken. Maar Curaçao, Aruba en Sint Maarten voelen zich voor het blok gezet, omdat zij onverwacht, vlak voor de RMR-vergadering, met de NvW moeten instemmen, zonder dat hun volksvertegenwoordigingen zich erover hebben kunnen uitspreken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.