Benzine, diesel, elektra en water stijgen in prijs

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanaf dinsdag 1 februari 2022 wordt alle energie duurder: benzine, diesel, stroom en ook water.

benzineprijsDit maakt het Bureau Telecommunicatie & Post bekend. BT&P houdt toezicht op de prijsontwikkelingen van olieproducten en van nutsvoorzieningen. ,,Na een sterke daling van internationale prijzen voor olie en geraffineerde brandstoffen gedurende de periode eind november/begin december 2021, is sinds de tweede helft van december opnieuw sprake van aanhoudende substantiële stijgingen.”
De stijging van de eindgebruikerstarieven voor zowel Mogas 95 (benzine) en gasolie LSD (diesel) zijn volgens BT&P dan ook voornamelijk het gevolg van een stijging van de aankoopprijzen. Ter voorkoming van een te grote tarieffluctuatie voor diesel ineens, wordt de stijging van de aankoopprijs in twee stappen doorgevoerd. De stijging van de aankoopprijs voor Mogas-benzine wordt ‘grotendeels gemitigeerd’.
Met ander woorden: voor 1 februari valt het nog enigszins mee. ,,De recente internationale prijsstijgingen zullen echter ook in de komende maanden doorwerken in de energieprijzen op Curaçao”, waarschuwt BT&P, dat de ministerraad adviseert. De minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje (PNP) die tevens belast is met energiezaken, stelt de tarieven vast. Dat zijn dan de maximale prijzen die een maand lang gehanteerd mogen worden.
Benzine kost straks 2,33 gulden per liter (is nu 2,31 gulden). Diesel wordt 1,76 gulden aan de pomp (is 1,71 gulden). Dat zijn stijgingen van respectievelijk 2 cent en 5 cent per liter. Kookgas verandert niet: 80 gulden voor een grote cilinder (LPG 100 lbs) en 16 gulden voor een kleine (LPG 20 lbs).
BT&P spreekt dus nu al de verwachting uit dat de jongste prijsstijgingen op de wereldmarkt ook in de periode na februari zullen doorwerken. Voor nu wordt de klap opgevangen door een negatieve correctie (diesel) en lagere correctie (benzine) in het zogeheten overschot/tekort-component. Als het alléén aan de aankoopprijs had gelegen zou sprake zijn van toenames met respectievelijk 13 cent (benzine) en 16 (diesel) per liter.
Ook stroom en water worden volgende week duurder. Het voordeligste tarief (huishoudelijk verbruik tot 250 kilowattuur) wordt 63,5 cent per kWh. Dat is nu bijna 62,4 cent. Bij leidingwater wordt voor huishoudelijk verbruik tot 9 kuub (m3) de prijs 8,58 gulden per kuub; dat is tot 1 februari nog 8,49 gulden.
De stijging van de elektriciteits- en watertarieven is het resultaat van hogere gemiddelde brandstofkosten voor de productie van stroom respectievelijk hogere elektrakosten voor de productie van water, de geprognosticeerde productiemix alsook een hogere correctiefactor over december 2021, aldus de toelichting.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.