Voor 2022 mogelijk arbeidstekort

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De bouwsector is na een onrustige periode dermate stabiel dat de meeste bedrijven de coronacrisis overleefd hebben.

BouwsectorDat stelt de directeur van de Antilliaanse Aannemersvereniging (AAV), Raymond Jamanika die de balans opmaakt en vooruitblikt. Voor 2022 ziet hij het jaar positief tegemoet met vooral de toeristische projecten die er zijn. Vanwege de grote krimp die er in de sector is geweest, zal er een tekort aan personeel komen, zo vermoedt Jamanika. Ook wijst hij op het belang van een bouwagenda die al opgesteld is, maar doorontwikkeld wordt en dus in de maak is. Daarmee kan beter gepland worden, ook in samenwerking met de overheid.
,,De coronacrisis was zwaar voor ons. We waren ook de laatste sector die weer toestemming kreeg aan het werk te gaan. Maar het is ook bekend dat al drie jaar vóór de pandemie de raffinaderij niet optimaal functioneert en een grote groep van de AAV-leden daar al onder te lijden had. Dat we het hoofd boven water hebben kunnen houden heeft daarmee te maken. Er was al flink gekort op overheadkosten. Veel werknemers waren afgevloeid en vooral de specialisten in de bouwsector zijn gaan werken in het buitenland”, aldus Jamanika.
Door de problemen rond de raffinaderij en de coronacrisis is de lokale consument afwachtend geworden, maar ook een van de grootste afnemers van de bouwdiensten, de regering van Curaçao, is zeer terughoudend. Jamanika: ,,De overheid kan door de pandemie en de gevolgen hiervan zelfs aan sommige basisbehoeften niet meer voldoen. Je ziet het bijvoorbeeld goed aan het onderhoud van de wegen, bruggen, verkeerslichten en woningen. Dat is een groot deel van ons inkomen. Als dit al niet meer gebeurt, dan wordt het wel heel moeilijk voor de bouwbedrijven. Dat maakt dus dat de bouwsector zowel vanuit de private als publieke sector hard geraakt is en wordt.”
Daar staat tegenover dat de hele wereld door de pandemie getroffen is. Toen Curaçao weer ‘open’ ging kwam vooral de toeristische sector sterk terug. ,,Daar is nu veel werk in te vinden, het helpt om alle verliezen weer een beetje goed te maken”, zo klinkt optimistisch. Jamanika noemt Marriott Courtyard, Sandals en kleinere projecten in Otrobanda. Maar ook de plannen voor Punda bij Plaza en re- innovatieplannen bij Scharloo en Pietermaai. ,,Vergeet niet dat er een heel netwerk van bedrijvigheid is verbonden aan de sector: financiers, banken, pensioenfondsen, bouwmarkten en logistiek in de haven bij invoer.”
Er is ook nog hoop op het weer opengaan van de raffinaderij, in mogelijk kleinere vorm, waardoor ook de constructiebedrijven weer wat werk kunnen krijgen. Dat een van de AAV-leden in de overnamekandidaat-groep Cork zit geeft aan dat er nog vertrouwen is, zo illustreert de directeur.
Daarnaast zijn sommige bedrijven zelf met woonprojecten gekomen zodat er iets aan de woningnood gedaan wordt. ,,Want we hebben één ding geleerd tijdens de pandemie. Je huis is erg belangrijk als je thuis moet blijven. Door het woningtekort op Curaçao hebben veel mensen het extra moeilijk gehad in deze periode.”
Jamanika voorziet door de komende projecten een tekort aan mankracht in de bouw. ,,Jongeren kiezen niet voor de bouw. We moeten daar aandacht voor hebben, samen met de overheid en bijvoorbeeld het ministerie van Onderwijs. Eenmaal werk in deze sector, heb je een stabiele baan. Dat bewijs is er wel, de grote bedrijven zijn immers ondanks de crises niet failliet gegaan. Veel leden hebben bijvoorbeeld zusterbedrijven op de andere Nederlands-Caribische eilanden. Er is een zekere mate van continuïteit.”
De directeur noemt tot slot dat er een bouw-agenda in de maak is. De AAV heeft deze opgesteld om daarmee in overleg te treden met de regering. ,,Je moet vooruit plannen en materialen tijdig kunnen bestellen. Het is dus belangrijk gezamenlijk tot een bouwagenda te komen, waar alle bedrijven zich op kunnen richten, ook de bedrijven die indirect bij de bouw betrokken zijn. De agenda is nu nog verder in ontwikkeling. Er zijn thema’s en sub-thema’s, er zijn nieuwe innoverende ideeën met betrekking tot kapitaal en materiaal zoals bijvoorbeeld het gebruik van gerecycled materiaal. Het is voor de economie belangrijk dat er een meer stabiele bouwsector komt, waarin gepland wordt met de betrokken bedrijven.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.