SSS verwijt regering-Pisas breuk Corc en ontbreken van concreet plan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sentral Solidaridat Sindikal (SSS) stelt dat de situatie op de Curaçaose arbeidsmarkt beroerd is en dat de spanning met de dag toeneemt.

vakcentraleHet vertrouwen in de nieuwe regering-Pisas brokkelt af omdat er geen enkel concreet plan is om het verlies aan banen tegen te gaan.
Dat stelt SSS in krachtige bewoordingen. Terwijl het kabinet-Pisas (MFK/PNP) vorige maand naar aanleiding van een tripartiete bijeenkomst met drie vakcentrales en werkgeversorganisatie VBC op 19 oktober nog berichtte dat partijen op één lijn zitten, laat SSS nu weten niet tevreden te zijn over de manier waarop de regering omgaat met zaken als werkgelegenheid en sociale omstandigheden.
Met name de breuk tussen het kabinet en overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) enerzijds en Corc bv als potentiële operator van de raffinaderij anderzijds, is door de vakcentrale ervaren als ‘een koude douche’. Immers, de hoop was erop gevestigd dat de Isla op korte termijn weer zou worden opgestart. ,,Te zien is dat de braindrain elke dag verder toeneemt en dat al onze experts het eiland verlaten op zoek naar een beter bestaan elders, als gevolg waarvan wij capabele en ervaren arbeidskrachten verliezen die in staat zijn de raffinaderij draaiende te houden.”
Terwijl er een sfeer was gecreëerd dat de onderhandelingen redelijk goed liepen, kwam het openbreken van het contract met Corc vorige week als een volslagen verrassing, waardoor er ‘grote vertwijfeling’ is ontstaan bij SSS en ‘sluiting van onze raffinaderij dichterbij komt’. SSS meldt dit niet, maar twee bij de centrale aangesloten bonden, PWFC en Apri (Isla-personeel), zijn partner in het Corc-project.
Sentral Solidaridat Sindikal is naar eigen zeggen ‘bijzonder bezorgd’ over de arbeidssituatie in het algemeen, die al langer voortduurt, en de toestand die zich de laatste dagen rond de raffinaderij voordoet. SSS beseft als de beste dat Covid-19 een grote nadelige impact heeft gehad, maar de regering heeft ‘voldoende tijd gehad’ om te beginnen met hervormingen en om alternatieven te presenteren voor het scheppen van banen. ,,Tot de dag van vandaag heeft onze vakcentrale nog niets vernomen over zo’n plan.”
SSS spreekt ook over ‘verarming van de werkende klasse’ en stelt ‘te voelen dat de sociale spanningen in de samenleving toenemen’. ,,Er is geen tijd meer voor mooie praatjes en om de gemeenschap aan het lijntje te houden met loze beloften”, stelt de verklaring fel. De arbeidssituatie heeft ‘urgent’ de aandacht nodig; werk is de basis voor een eervol bestaan van elk huishouden.
Solidaridat Sindikal zegt dit naar aanleiding van een recente vergadering waarin werd stilgestaan bij de huidige stand van zaken gezien de ‘moeilijke momenten die veel werknemers al langer meemaken’. Daarbij werd ook opgemerkt dat de regering hier maar zeer povertjes mee omgaat.
,,Werknemers verliezen hun jobs en leven constant in een dreigende situatie dat ze hun baan kwijt kunnen raken.” SSS signaleert ook een grote toename van ‘misbruik’ door sommige werkgevers die denken te kunnen doen en laten wat ze willen, waarbij zou worden geprofiteerd van de angst die onder personeel heerst. Degenen die hun werk verliezen, hebben volgens de centrale geen uitzicht op het vinden van een andere job. ,,Dit levert frustratie op en een ongezonde situatie onder de werkende klasse”, aldus de verklaring.
Naast SSS kent Curaçao de Central General di Trahadornan di Kòrsou (CGTC) en de Sentral di Sindikatonan di Kòrsou (SSK). In Sentral Solidaridat Sindikal zijn tien vakbonden verenigd: PWFC (werklieden Isla), Apri (stafpersoneel Isla), BTG (overheidswerknemers), SEU (nutsbedrijven), STO (buschauffeurs), STSK (werknemers in het onderwijs), STrAF (douane en belastingdienst), Sitkom (telecommunicatie), Hiwa (hotelwerknemers) en SAP (politie).
De regering heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van de vakcentrale.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.