‘Kantoor in voormalige directiewoning’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) neemt de voormalige directiewoning uit de tijd van Shell op het Isla-terrein in gebruik als kantoor.

kantoor islaHet statige gebouw uit de jaren dertig stond al een paar jaar leeg, maar is gerenoveerd met respect voor de originele bouwstijl.
Volgens Jessica Russel, manager Asset Management Organisatie (AMO) bij RdK, is het om verschillende redenen een goede keuze om zo dicht bij de bron kantoor te houden. ,,We zitten vlak naast een toekomstige operator van de raffinaderij. Dat is goed voor het opbouwen van de relatie, maar ook voor de controle op het naleven van de verplichtingen.” Tegelijkertijd geeft de overheids-nv een signaal af naar investeerders in verband met de ontwikkeling van de terreinen en eigendommen van RdK die niet gebruikt zullen worden voor de raffinaderij. Russel: ,,We geven het voorbeeld en laten zien dat je hier prima kantoor kunt houden.”
De voormalige directiewoning is het enige gebouw dat nog over is van het eerste Shell-dorp op Curaçao: Negropont. Bram van der Stok was waarschijnlijk de eerste Shell-directeur die met zijn gezin in het huis woonde. De gedenksteen uit 1930 is gelegd door zijn toen zesjarige dochtertje Anke. Het gebouw is officieel geen monument zegt Russel. ,,Die status heeft het nog niet, maar het voldoet wel aan alle eisen om daarvoor in aanmerking te komen. Daarom hebben we bij de renovatie de monumentale waarden gerespecteerd. Binnen en buiten is de originele bouwstijl zo veel mogelijk intact gebleven.”
In een artikel voor het Nationaal Archief Curaçao schrijft Diederik van Engelen over het eerste ‘oliedorp, een wooneiland midden in het Schottegat’. Tussen 1915 en 1923 werden op Negropont ongeveer twaalf woningen gebouwd en ‘rond 1930 stonden er zo’n 200 woningen’. De straten werden vernoemd naar Hollandse meesters. De voormalige directeurswoning, aan de Van Ruysdaelstraat, is dus het enige gebouw dat nog overeind is gebleven. Russel zegt dat het terrein tot eind jaren zestig nog vrij toegankelijk was. ,,De Schroederschool is daar begonnen, er was een zwembad en een theater. Curaçaoënaars herinneren zich nog dat zij daar naar de dokter gingen of naar een voorstelling.”
Begin jaren zeventig liep het dorp leeg en vestigde het Shell-personeel zich in nieuwe buurten, zoals Emmastad en Julianadorp. De directiewoning bleef ook nadat het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA de exploitatie van de raffinaderij overneemt, in gebruik voor officiële ontvangsten en vieringen. Russel: ,,De Curaçaose pianist Harold Martina heeft er in die tijd nog een concert gegeven.” PdVSA gebruikte het pand uiteindelijk ook als kantoor. Maar sinds 2018/2019 staat de villa leeg en raakte in verval. RdK heeft het gebouw nu weer in ere hersteld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.