Commandant Boots: Militair zijn en drugs gebruiken gaan niet samen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Militair zijn en drugs gebruiken gaan niet samen. Het is ten strengste verboden, en we doen er alles aan om dit foute gedrag tegen te gaan.”

DefensieDit zegt de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigadegeneraal der mariniers Frank Boots, op vragen van het Antilliaans Dagblad om te reageren op de aanhouding de afgelopen dagen van veertien militairen op Curaçao op verdenking van drugsbezit en/of -gebruik.
Hoewel de veertien aangehouden militairen nu nog zijn aangemerkt als verdachte, en dus niet zijn veroordeeld, is de omvang van de verdenkingen toch een aanleiding voor Defensie in het Caribisch gebied ‘om extra maatregelen te nemen’. Aldus de verklaring.
,,Defensie doet al veel aan voorlichting, waarbij militairen extra gewezen worden op het zerotolerancebeleid van de organisatie en de risico’s bij drugsgebruik. Daarnaast gaan er meer controles plaatsvinden en zal de gezamenlijke aanpak met justitiële ketenpartners worden verstevigd.”
De Koninklijke Marechaussee heeft eerst zeven en toen opnieuw zeven militairen aangehouden op Curaçao. De aanhoudingen zijn onderdeel van een onderzoek naar illegaal drugsbezit en/of -gebruik onder militairen in het Caribisch gebied.
Het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee is nog in volle gang. Naast de veertien verdachte militairen worden meer aanhoudingen niet uitgesloten. ,,Defensie beschouwt het hoge aantal verdachte militairen als ernstig, en ondersteunt de Koninklijke Marechaussee bij het opsporingsonderzoek”, meldt de verklaring verder.
Drugshandel, -bezit of -gebruik zijn op Curaçao verboden. Los daarvan hanteert het ministerie van Defensie ook een eigen zerotolerancebeleid. ,,Dit houdt in dat los van de strafrechtelijke consequenties, bewezen drugsbezit en/of -gebruik ook in de regel zal leiden tot ontslag.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.