Pisas: Uitgaansleven besmettingshaard

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het uitgaansleven blijkt een haard voor coronabesmettingen. De controles bij horecagelegenheden en evenementen worden aangescherpt en de regering overweegt de regels aan te passen om drukte te voorkomen.

F03 Uitgaansleven besmettingshaardDat heeft premier Gilmar Pisas (MKFK) gisteren laten weten tijdens een persconferentie. Pisas heeft het over ‘aanpassingen van de regels’ en niet over nieuwe maatregelen. De situatie wordt komend weekeinde geëvalueerd en daarna wordt besloten wat er moet gebeuren. Dat zullen vooral restricties zijn wat betreft het aantal bezoekers van evenementen en horecagelegenheden. ,,Volgende week zullen we dat bekendmaken”, zei Pisas gisteren. Ook de controles op straat en in openbare ruimtes moeten strenger. Pisas noemt als voorbeeld Saliña en de Rooseveltweg waar ’s avonds en ’s nachts grote groepen jongeren bij elkaar komen.

,,Het eiland gaat niet nog eens op slot”, garandeert de Curaçaose premier. ,,Het virus blijft voorlopig onder ons en daar moeten we mee leren leven. Bovendien zou een nieuwe lockdown de economische crisis nog eens verergeren.” Pisas doet dan ook een dringend beroep op jongeren om niet samen te scholen en aan de bevolking in het algemeen om drukte te vermijden.

Dat het uitgaansleven zorgt voor een toename van het aantal besmettingen blijkt uit de gegevens van de afdeling epidemiologie. Mensen die positief hebben getest wordt gevraagd waar zij de afgelopen periode zijn geweest en waar zij mogelijk zijn besmet met het virus. Maar de meeste mensen willen daarover geen informatie geven, terwijl die nodig is om te begrijpen wat er gebeurt en om effectieve maatregelen te kunnen nemen. ,,Werk mee!”, luidt de oproep van Pisas. ,,Die informatie gaat niet naar de media, wordt met niemand gedeeld. We moeten het weten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Heb je een vermoeden van een besmettingshaard, laat het weten. Want iemand die braaf thuis zit kan het slachtoffer zijn en covid krijgen door iemand die wel uit is gegaan.”

Daarnaast is het dringend advies onveranderd de coronaregels te volgen. Het gaat dan om zo veel mogelijk thuis blijven, afstand houden, een mondkapje dragen waar dat nodig is, hoesten en niezen in de elleboog en regelmatig handen wassen met water en zeep. Maar ook: registreren voor vaccinatie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.