Voedselbank heeft niet genoeg geld om meer mensen te helpen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Voedselbank, officieel Stichting Hulp aan Curaçao, krijgt op dit moment veel nieuwe aanvragen voor een voedselpakket maar moet deze weigeren omdat er onvoldoende geld is.

voedselbankDe stichting is afhankelijk van particulieren die de stichting financieel steunen om behoeftigen in de samenleving aan een voedselpakket te helpen. ,,De fondsen namen af, nadat er afgelopen jaar vanuit de overheid ook verschillende initiatieven kwamen om mensen in nood als gevolg van de coronacrisis te steunen. Ondanks de afgenomen fondsen helpt de Voedselbank nog circa 7.000 gezinnen met een voedselpakket. Maar nieuwe aanmeldingen kunnen we niet aannemen”, aldus een bericht waarin de stichting de balans opmaakt van een jaar coronasteun.
Tussen 10 april 2020 en 10 april 2021 ontving de Voedselbank 4,7 miljoen gulden aan donaties en is voor 3,9 miljoen gulden aan voedsel gekocht. In de periode juni tot medio augustus 2020 is voor 1,6 miljoen gulden extra besteed omdat de stichting via het Rode Kruis geld ontving van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Er zijn in een jaar tijd bij de Voedselbank 18.580 personen geregistreerd die om hulp vroegen en er werden 85.000 voedselpakketten gedistribueerd. Negentig organisaties werkten mee om de pakketten rond te brengen en er is hulp aangeboden door zo’n duizend vrijwilligers.
,,In het afgelopen jaar heeft de Voedselbank veel hulp ontvangen, financieel, maar ook door middel van het geven van producten en vrijwilligers die in hun vrije tijd hielpen met pakketten klaarmaken of rondbrengen, boodschappen doen en sponsoring zoeken”, zo kijkt de organisatie dankbaar terug. De stichting heeft heel wat meegemaakt aan uitersten: ,,Mensen verloren hun baan; er waren families zonder buffer of spaargeld, onderstandstrekkers en gepensioneerden die niet konden overleven met hun inkomsten; mensen die niet kunnen schrijven, die telkens hun telefoonnummer veranderden om schuldeisers te ontlopen, die klaagden over de inhoud van de pakketten; personen die gemene grapjes maakten, zonder te weten wat voor een (vrijwilligers)werk en organisatie hierachter schuilging; en alleenstaande moeders die de basisproducten voor hun baby niet konden aanschaffen.”
En verder: ,,In het afgelopen jaar hebben we ook ervaren dat er mensen zijn die niet willen werken, of juist alles aanpakken wat aan te pakken valt; dat er figuren zijn die misbruik maken van de gratis voedselpakketten, die vinden dat de Voedselbank verplicht is een pakket te geven of denken dat de stichting van de overheid is; maar gelukkig ook heel dankbare families en eerlijke mensen, die aangeven geen hulp meer nodig te hebben.”
Opereerde de Voedselbank in het verleden vooral onder de radar wat betreft de hulp die werd verleend, in het coronajaar is wat dat betreft alles veranderd voor de organisatie, ‘wat een enorme verantwoordelijkheid met zich meegebracht heeft’. De stichting benadrukt nog eens dat het werk alleen voortgezet kan worden als anderen in de organisatie geloven, bedrijven, particulieren en de overheid.
www.voedselbankcuracao.org


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).