' Vroegtijdige publicatie naam minister en bevestiging OM verkeerd en onverantwoordelijk’

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Uit principe en door zijn geheimhoudingsplicht als formateur weigert premier Eugene Rhuggenaath te bevestigen dat Steven Croes de nieuwe PAR-minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) wordt.

F05 Rhuggenaath bij Margrietschool 1Dat sommige media de naam al hebben onthuld nog vóór de screening is afgerond ‘en zonder officiële bevestiging’, en dat het Openbaar Ministerie bevestigt een verzoek voor screening te hebben ontvangen, noemt Rhuggenaath ‘verkeerd en onverantwoordelijk’.

De Curaçaose minister-president vraagt zich af of ‘we niets hebben geleerd uit het verleden’ en verwijst hierbij naar het geval van kandidaat-minister Neysa Schoop-Isenia, waarover nog tijdens de screeningsprocedure vertrouwelijke informatie lekte vanuit de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Met het lekken van de informatie over Schoop-Isenia dacht iedereen volgens Rhuggenaath ‘het recht te hebben om te praten en een mening te vormen over een kandidaat, een young professional, terwijl het screeningsproces nog gaande was’.

De publicatie van de naam van Croes als vermoedelijke nieuwe Onderwijsminister bewijst volgens Rhuggenaath wederom dat ‘wij niet inzien dat we rekening moeten houden met de privacy van mensen en de impact die het schenden hiervan kan hebben op gezin, familie en carrière’.

,,Maar ook de impact op andere burgers, met name professionals die nog carrière aan het maken zijn en overwegen de stap te maken om hun land in een publieke functie te dienen. We denken wederom aan onze eigen belangen en kijken niet naar de belangen van een ander of in dit geval naar die van het land. Dit betreur ik ten zeerste en ik zal de naam van de kandidaat daarom ook niet bekendmaken of bevestigen tot op het moment dat de screening is afgerond, dit is goedgekeurd en de partij de nieuwe minister aankondigt.”

De Curaçaose regeringsleider zegt tot slot: ,,Wat ik met en voor Neysa heb ervaren, vond ik verschrikkelijk pijnlijk en ik zou niet willen dat dit nogmaals gebeurt met een jongere persoon die bereid is zijn of haar land te dienen. Ik en wij allemaal moeten meer ‘protective’ zijn.”

Volgens verschillende media wordt de 40-jarige Steven Croes de nieuwe minister van OWCS. Croes, die werkzaam is bij de internationale financiële instelling Citco, vervangt daarmee Rhuggenaath, die sinds het vertrek van Marilyn Alcalá-Wallé deze post waarneemt. Croes liet gisteren tegenover deze krant weten in dit stadium liever geen commentaar te willen leveren.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).