Curaçao krijgt weer een nieuwe minister van Onderwijs. Of het onderwijs blij moet zijn met deze minister is nog maar de vraag.

Onderwijs DushiDe aankomende nieuwe minster is afkomstig uit de financiële wereld en momenteel werkzaam bij trust/bankgigant Citco. Deze nieuwbenoemde minister van Onderwijs heeft geen band met het onderwijs en behalve zijn eigen schoolcarrière ook nooit enige band gehad met het onderwijs.

Wanneer opent de politiek eindelijk eens haar ogen? De politiek pretendeert telkenmale dat onderwijs belangrijk is voor de toekomst van Curaçao. De jeugd is de toekomst. Maar de politiek sluit haar ogen voor de realiteit van het onderwijs aan onze jongeren op Curaçao.

Het gaat helemaal niet goed met het onderwijs op Curaçao. Curaçao heeft te maken met meer dan 9.000 dropouts. Gaat deze nieuwe minister zich met de dropouts bezighouden? De aansluiting van geslaagde VSBO-leerlingen naar het havo is verre van succesvol te noemen. Het Nederlands van de gemiddelde vsbo-leerling is zwaar onvoldoende om een vervolgstudie te kunnen volgen. De ongelijke kansen van leerlingen op de verschillende FO-scholen dienen opgeheven te worden. Slecht presterende FO-scholen bepalen al jaren het toekomstige noodlot van de kinderen die op deze scholen zitten. Verder kampt het onderwijs op Curaçao al jaren met ernstige tekortkomingen. Een grote groep leerlingen in het basisonderwijs beheerst na zes jaar de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen onvoldoende om het basisonderwijs af te sluiten. Ik kan me niet voorstellen dat deze nieuwe minister van Onderwijs zich over bovengenoemde en andere zaken zal gaan buigen. De gehele onderwijsproblematiek zal zeker zijn ogen openen. Deze materie is volledig anders dan het omgaan met cijfers en geld.

Ik wil in herinnering brengen dat Curaçao wederom een minister krijgt die niet uit het Onderwijs komt. Het afgelopen decennium hebben we kunnen zien waartoe deze beslissing heeft geleid. Wanneer komt eindelijk het besef bij de politiek dat de juiste portefeuille door de juiste persoon ingevuld dient te worden? Waarom politieke partij PAR juist nu, vier maanden voor de verkiezingen, met een nieuwe minister aankomt is onduidelijk. Een aparte minister van Onderwijs maakt niet veel meer uit voor de huidige regeringsperiode. Het geld dat bespaard wordt, kan beter besteed worden aan extra lessen voor leerlingen die door corona achter zijn geraakt.

Marulla Chirino
politiek leider ATB

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).