Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De stichting Fundashon Bos di Hubentut heeft samen met de Federatie Antilliaanse Jeugdzorg (FAJ), het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en het platform Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) het project Love & Protect Yourself afgerond en in korte tijd bijna 5.000 kinderen en jongeren bereikt.
kinderrechtenDit project richt zich op leerlingen van groep 7 en 8 van het funderend onderwijs (fo) en jongeren van de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Een team van professionals ontving in The Movies Otrobanda in totaal rond de 11 tot 15 scholen per dag om informatie te geven over de rechten van het kind. Voor de kinderen uit het fo werd een film afgespeeld waar kinderen de aanwezige kinderen direct aanspraken over de rechten van het kind, sexting, grooming en pesten. Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte berichten of foto’s of video’s van zichzelf via mobiele telefoons of andere media. Grooming is een proces waarbij een dader het vertrouwen wint van een ander met het doel om deze persoon seksueel te misbruiken, hetzij door aanranding, verkrachting, seksuele uitbuiting, het produceren van kinderporno, ontvoering en mensenhandel.
Voor de jeugd is een film vertoond over huiselijk geweld waarbij zowel het slachtoffer als familie van het slachtoffer over het geweld vertellen.
De professionals van het project Kibrando e Gritunan Silensioso van Bos di Hubentut, maar ook leden van het Korps Politie Curaçao, de Kinderbescherming en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) waren bij de informatiesessies aanwezig. De minister van Justitie, Quincy Girigorie (PAR) is op twee momenten aanwezig geweest waarbij hij zijn eigen levenservaring uit de doeken heeft gedaan. De minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) heeft met de kinderen gesproken over dankbaarheid en het feit dat zij op Curaçao de vrijheid hebben om aanspraak te maken op hun rechten.
Wat het team is opgevallen is dat veel kinderen bijzondere aandacht hadden voor artikel 9 van het IVRM waarin staat (kort gezegd, red.) dat landen ervoor moeten zorgen dat kinderen niet tegen hun wil gescheiden worden van hun ouders, tenzij scheiding noodzakelijk is in het belang van het kind. Het leek vooral om kinderen te gaan die hun biologische vader niet kennen of daar in elk geval niet mee samenwonen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).