Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De organisator van het Curaçao Ponton Festival, Sumusica Curaçao bv, is door de rechter failliet verklaard. Volgens een eerste schatting van curator Lizaima Da Costa Gomez heeft de bv een schuld uitstaan van 350.000 gulden.


sumusicaHet faillissement is op eigen verzoek van Sumusica aangevraagd en op 24 april uitgevoerd. Curator Da Costa Gomez verwacht op dit moment niet dat na onderzoek zal blijken dat er vermogen is om de schuldeisers alsnog te betalen. 
Het gaat om gedupeerden van het Curaçao Ponton Festival dat groots werd aangekondigd voor 7, 8 en 9 april, maar de avond voor aanvang door de organisatie werd afgeblazen. De 350.000 gulden aan schulden betreft voornamelijk mensen die een kaartje hebben gekocht in de voorverkoop, leveranciers, lokale en buitenlandse muzikanten en sponsoren. Da Costa Gomez: ,,Je moet denken aan een elektricien, de huur van generatoren, geboekte artiesten en kosten voor publiciteit via bijvoorbeeld radio en dagbladen. Maar ook bijvoorbeeld toeristenbureau CTB hoopt 75.000 gulden sponsoring terug te krijgen.”
De curator heeft er op dit moment weinig vertrouwen in dat iemand nog zijn geld terug zal krijgen. Alleen al omdat het moeilijk blijkt om in contact te komen met directeur Gìsgard Felida, die een paar weken na het debacle is vertrokken naar Nederland. Maar om een compleet beeld te krijgen van de openstaande bedragen, roept Da Costa Gomez schuldeisers op hun vordering bij haar in te dienen, dus ook de groep die aangifte heeft gedaan tegen Sumusica en directeur Felida. ,,Nu het faillissement is uitgesproken, kun je als individu geen aanspraak maken.” Het gaat om een algeheel beslag op het vermogen van de bv ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers.
Het onderzoek door de curator zal ook duidelijk moeten maken of er meerdere organisatoren betrokken waren bij het Ponton Festival en als zij geld hebben ontvangen, waar dat dan gebleven is. Da Costa Gomez moet binnen drie maanden een eerste faillissementsverslag indienen bij de rechter-commissaris.
Sumusica Curaçao bv kon niet anders dan faillissement aanvragen, zegt advocaat Achim Henriquez desgevraagd namens zijn cliënt. Volgens Henriquez werden de mogelijke oplossingen om mensen hun kaartje te vergoeden, gefrustreerd door de negatieve publiciteit in de media over de organisatie en directeur Felida. ,,Ook andere betrokkenen trokken daarop hun bijdrage terug. Er was geen ander alternatief meer”, zegt Henriquez. Het faillissement is slecht nieuws voor alle schuldeisers, geeft de advocaat toe. ,,Zij moeten zich nu wenden tot de curator en hun vordering kenbaar maken.” Afhankelijk van de beschikbare middelen worden openstaande rekeningen alsnog betaald of pro rato uitgekeerd naar hoogte van het bedrag. Henriquez bevestigt dat Felida in Nederland is, maar in verband met dringende familieomstandigheden en niet vanwege het afgelaste Ponton Festival. ,,De curator kan met mij contact opnemen. Ik ben bereikbaar.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.