Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De economie van Curaçao zal in 2018 naar verwachting een lichte reële groei vertonen van 0,3 procent, na een krimp van 1,4 procent het afgelopen jaar en ook een daling van 1 procent in 2016.

krimpOp Sint Maarten, dat samen met Curaçao een monetaire unie vormt, zal de economie verder terugvallen met 9,1 procent in 2018, na een negatieve groei van 4 procent in 2017, als gevolg van de nasleep van orkaan Irma.
,,De economische vooruitzichten in de monetaire unie zijn ongelijk voor 2018”, concludeert president ad interim Leila Matroos-Lasten van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in een terugblik op 2017 en een vooruitblik op het nieuwe jaar.
De productie in twee van de drie belangrijkste handelspartners van Curaçao, zowel de Verenigde Staten als Nederland, zal naar verwachting in 2018 groeien. Net als de voorgaande drie jaren zal Venezuela, de derde belangrijke handelspartner van Curaçao, in ‘een diepe economische crisis’ blijven. Zo verwacht de CBCS.
Net als de wereldeconomie (3,7 procent), zal de economie van Curaçao naar verwachting groeien in 2018 (0,3 procent), doordat zowel de particuliere als de overheidsbestedingen zullen toenemen.
,,De particuliere bestedingen zullen naar verwachting toenemen als gevolg van de groei van de private investeringen, gematigd door een daling van de consumptie.” Ook zullen de overheidsbestedingen toenemen, volgens de CBCS doordat zowel de investeringen als de consumptie van de overheid zullen stijgen.
,,Daarentegen zal de netto buitenlandse vraag naar verwachting negatief bijdragen aan de reële groei, doordat de daling van de exporten de lagere importen zal overtreffen.”
De exporten zullen dalen als gevolg van minder deviezeninkomsten uit bunkeringactiviteiten door de lagere internationale olieprijzen, de lagere her-exporten door de bedrijven in de vrije zone en de lagere raffinagevergoeding.
Er is ook goed nieuws: ,,De deviezeninkomsten uit het verblijfstoerisme zullen echter stijgen overeenkomstig met de verwachte reële groei van het bruto binnenlands product (bbp) van de belangrijkste toeristische markten van Curaçao, in het bijzonder de Verenigde Staten en Nederland.” Ook zullen de deviezeninkomsten uit het cruisetoerisme naar verwachting stijgen.
De importen zullen naar verwachting afnemen als gevolg van, onder andere, lagere olie-importen door de verwachte daling van de internationale olieprijzen. Bovendien zullen de goederenimporten door de bedrijven in de vrije zone naar verwachting afnemen en zal de import van bouwdiensten dalen, aangezien de bouw van de megapier in 2017 is voltooid en de bouw van het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) in 2018 haar eindfase zal bereiken.
De inflatie van Curaçao wordt geraamd op 1,6 procent in 2018, voornamelijk als gevolg van de verwachte stijging van de internationale voedselprijzen, gematigd door de daling van de internationale olieprijzen.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).