Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) heeft een nieuw concept gelanceerd: de Prikboetiek.

prikboetiek

Zaterdag vond de grote opening plaats van de nieuwe priklocatie in Saliña Galleries en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur was de eerste patiënt.
De Prikboetiek is anders dan andere priklocaties van het ADC, vanwege de ‘Point of Care Testing’ (POCT). Een apparaat dat bloed of urine kan onderzoeken en binnen een aantal minuten met een uitslag komt. ,,Hierdoor hebben patiënten eerder hun diagnose en kunnen ze voor verdere behandeling sneller door naar een arts”, aldus woordvoerder Civianny Axson. ,,Bij het lab duurt het normaal gesproken algauw een halve dag voor de uitslag er is. Nu misschien maar tien minuten.”
In de prikboetiek kunnen mensen bijvoorbeeld testen of ze zwanger zijn of suikerziekte hebben. In de toekomst wil het ADC de Prikboetiek gaan uitbreiden met extra services. Onder meer met medisch advies naar aanleiding van de diagnose.
Binnen een aantal maanden zullen de POCT-apparaten op meerdere locaties te vinden zijn. Verschillende huisartsen hebben hun interesse daarin kenbaar gemaakt. Zij willen een POCT in hun praktijk, zodat patiënten onder één dak terechtkunnen voor de testen, het advies en de behandeling.
De eerste bezoekers van de Prikboetiek konden zaterdag gratis hun cholesterol laten meten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).