Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De situatie op Sint Maarten is dusdanig ernstig dat aanvullende eenheden, water en voedsel nodig zijn. Door orkaan José, die zaterdag wordt verwacht, is er echter maar een kleine ‘window of opportunity’ waarin de eenheden ingezet kunnen worden en de bevoorrading afgerond kan worden. Dat stelt de Koninklijke Marine.


irmaDaarom vertrok gisteravond vanaf de militaire vliegbasis in Eindhoven een KDC-10 en een C-130 Hercules transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht naar het Caribisch gebied om hulpgoederen en extra militairen in te vliegen. Het gaat hierbij om ruim honderd mariniers van de Marine Spearhead Task Unit, een snel inzetbare eenheid voor onverwachte inzet, en acht genisten van de Koninklijke Landmacht.
Een vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is gisteravond vanaf vliegbasis Eindhoven naar Curaçao vertrokken met hulpgoederen en extra militairen voor Sint Maarten aan boord. De C-130 Hercules steeg kort na 18.30 uur op. Een tweede transporttoestel, de KDC-10, vertrok iets later op de avond. De Hercules zal heen en weer gaan vliegen tussen Curaçao en Sint Maarten, omdat het toestel geschikt is om te landen op primitieve en slecht bereikbare start- en landingsbanen, aldus de Koninklijke Marine in een schriftelijke verklaring. De luchthaven op Sint Maarten is zwaar beschadigd door orkaan Irma, die woensdag over het eiland raasde. Verwacht wordt dat de Hercules vandaag de eerste voorraden naar Sint Maarten kan brengen. Het Nederlandse Rode Kruis stuurt eveneens extra hulpverleners en hulpgoederen.
De militairen die naar de eilanden afreizen, worden ingezet voor hulpverlenende en ondersteunende taken. Daarnaast wordt water en voedsel meegenomen waar 40.000 mensen vijf dagen van kunnen worden voorzien. ,,Er is sprake van grootschalige verwoesting van infrastructuur en inwoners beschikken niet over stromend water. Er is dringend behoefte aan hulpgoederen en extra ondersteuning om de hulpverlening op gang te brengen”, aldus de marine. Soms is er, mogelijk door middel van schakelen, sinds gisteravond in sommige wijken stroom, zo wordt door een inwoner via WhatsApp bekendgemaakt.
De militairen kunnen ook worden ingezet om de openbare orde te herstellen. Gisteren verklaarde luitenant-ter-zee Egbert Stoel op NPO Radio 1 dat er verschillende plunderingen plaatsvinden op Sint Maarten en dat het openbaar bestuur nog geen grip heeft op wat er gebeurt. Vooral het gebrek aan communicatie maakt de situatie moeilijk. Stoel kon niet bevestigen dat er mensen met wapens rondlopen, zoals door sommige eilandbewoners is gemeld. Ondertussen zijn ongeveer veertig marechaussees op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba ingezet om de lokale agenten te helpen. Volkskrant-correspondent Kees Broere verklaarde dat ‘arme inwoners van Sint Maarten gebruik maken van de ravage om winkels te plunderen’. ,,Mensen lopen met gestolen laptops en dozen met elektronische apparatuur over straat”, aldus Broere tegenover de Volkskrant.
De journalist heeft, nadat Irma was uitgeraasd, twee uur buiten rondgelopen in de hoofdstad Philipsburg. ,,Een jongeman die blijkbaar in de puinhopen van zijn huis nog een bijl wist te vinden, gaat daarmee nu de muur van een slijterij te lijf. Het lukt: hij gaat er vandoor met een grote fles whisky.” En elders ‘slepen mensen bij een bedrijf tuinstoelen, matrassen en andere spullen weg’. ,,Arme mensen, die de schrik nog in de holle ogen hebben”, aldus Broere.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).