Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de Bovenwindse Eilanden zijn elf levens te betreuren als gevolg van orkaan Irma. Op Sint Maarten is één dode gevallen. Autoriteiten op het Franse deel van Sint Maarten melden acht slachtoffers. Op het Britse eiland Anguilla is een tweejarig kind omgekomen, en op Barbuda verloor een persoon het leven.


dodenMinister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties maakte gisteren bekend dat er op Sint Maarten zeker één dode en verscheidene gewonden zijn. Gevreesd wordt dat hulpverleners meer slachtoffers zullen aantreffen bij inspectie van die wijken waarvan de toegangswegen nu nog geblokkeerd zijn.
Het Franse deel van Sint Maarten is voor 95 procent verwoest, zo verklaarde Daniel Gibbs, voorzitter van de volksvertegenwoordiging van Saint Martin. Eergisteren maakte Eric Maire, hoofd van het bestuurlijk gewest waar Saint Martin onder valt, bekend dat er zes doden waren geteld. Gisteren maakten de autoriteiten bekend dat dit aantal is gestegen tot acht. Het aantal gewonden is vooralsnog vastgesteld op 23.
Premier Gaston Browne van Barbuda noemt de verwoesting van zijn eiland ‘hartverscheurend’. Negentig procent van de gebouwen is beschadigd en vijftig procent van de bevolking is dakloos. ,,Barbuda is gereduceerd tot puin.” Zustereiland Antigua is materieel nog zwaarder getroffen. Het oog van orkaan Irma trok over het eiland met 1.400 inwoners. Ruim zestig procent is nu dakloos.
De Verenigde Naties schatten dat orkaan Irma een impact kan hebben op de levens van minstens 37 miljoen mensen. VN-woordvoerder Stephane Dujarric maakte bekend dat de VN hulpverleners naar Barbados stuurt om de Caribbean Disaster Emergency Management Agency te ondersteunen. De hulpverlening richt zich momenteel vooral op Haïti, waar sinds gistermiddag het publieke leven platging in afwachting van Irma.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.