Curaçao nu geassocieerd lid Caricom

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Land Curaçao is gisteren, zondag 28 juli, officieel toegetreden als geassocieerd lid van de Caricom (Caribbean Community).

F01 Caricom 2Daartoe werd door premier Gilmar Pisas (MFK) zijn handtekening gezet tijdens zijn bezoek aan het eiland Grenada. ,,Curaçao telt weer mee in het Caribisch gebied”, aldus MFK-ministers in het kabinet.
Bij aankomst op de luchthaven van Grenada werd de minister-president van Curaçao met de nodige egards ontvangen. De Curaçaose vlag wapperde prominent, terwijl Pisas een militaire begroeting kreeg.

De toetreding van Curaçao als het zesde geassocieerd lid vond plaats tijdens de ‘47e Regular Meeting of the Conference of Heads of Government of the Caricom’ in Grenada’s hoofdstad Saint George’s.
Pisas sprak de aanwezigen toe na de ondertekening. Hij benadrukte de strategische positie van Curaçao. De autonome status van Curaçao binnen het Koninkrijk, de relatie met de Europese Unie, maar ook de goede relaties met de Verenigde Staten, Venezuela, Colombia en Suriname zijn waardevolle assets van Curaçao. De missie van Caricom om economische integratie en duurzame ontwikkeling te promoten passen volgens Pisas perfect bij de doelen van het eiland.

De minister-president kijkt ernaar uit om samen te werken met de Caricom-instituten en lidstaten. Pisas noemde onder meer het sluiten van handelsovereenkomsten met de lidstaten om meer economische bedrijvigheid te genereren, waardoor uiteindelijk meer banen worden gecreëerd. Hij benoemde met name de thema’s groene energie, agricultuur, technologie, klimaatadaptie en duurzame ontwikkeling als potentiële gebieden waarin samengewerkt kan worden.

Eerder dit jaar stemde de Rijksministerraad (RMR) in Den Haag in met het ‘Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Curaçao, en de Caribische Gemeenschap (Caricom) tot vaststelling van de voorwaarden voor het verlenen aan Curaçao van de status van geassocieerd lid van de Caribische Gemeenschap’.

Als geassocieerd Caricom-lid is het voor Curaçao mogelijk om deel te nemen aan vergaderingen en programma’s van deze politieke en economische unie. Ook mag Curaçao participeren in de meeste organen van Caricom, echter zonder stemrecht.

F01 Caricom 1De ondertekening vond zondag plaats tijdens de conferentie van regeringsleiders te Grenada. Een ‘historisch moment’, aldus de regering In Willemstad. ,,Dit opent verschillende economische en sociale mogelijkheden voor de bevolking van Curaçao.” Caricom is een intergouvernementele organisatie die in 1973 werd opgericht in Georgetown, Guyana. Dit werd gedaan door de toen net van het Verenigd Koninkrijk onafhankelijk geworden landen Barbados, Jamaica, Guyana en Trinidad & Tobago.

Lidstaten zijn verder Antigua & Barbuda, Bahama’s, Belize, Dominica, Grenada, Haïti, Montserrat, Saint Lucia, St Kitts & Nevis, St Vincent and the Grenadines en Suriname.
Geassocieerde leden zijn Anguilla, Bermuda, British Virgin Islands, Cayman Islands en Turks & Caicos.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.