Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Sam van Dommelen, voorzitter van de Stichting Help de Schoolkinderen van Curaçao, heeft, samen met penningmeester Mirugia Nowels-Wieske en secretaris Denice Bezemer-Hoijer, in de Staten van Curaçao deze week een oproep gedaan voor financiële steun aan hun stichting die gedoneerd schoolmateriaal vanuit Nederland naar Curaçao haalt.


schoolHet gaat om gratis materiaal, waaronder schoolmeubilair en computers, dat op Curaçao ingevoerd wordt. Vrij van omzetbelasting en invoerrechten, maar waarvoor wel overtochtkosten gemaakt worden, containers gehuurd moeten worden en stallingskosten betaald moeten worden.
Is de stichting aanvankelijk begonnen met een pilotproject op twee scholen- het Colegio Santa Clara in Jan Doret en de Rosa de Lima school in Steenrijk - ondertussen zijn alle schoolbesturen benaderd, evenals de Stichting Onderhoud Scholen (SOS), en worden de meest urgente scholen aangemeld voor hulp, zowel basisscholen als middelbare scholen.
Van Dommelen legt uit dat er veel materiaal gratis beschikbaar is in Nederland. Want daar wordt om de vijf jaar al het meubilair binnen scholen vernieuwd. Daarnaast sluiten veel scholen vanwege de vergrijzing. Wanneer scholen sluiten, komt er nog meer materiaal beschikbaar: lesmaterialen, computers, bureaus en materialen voor de gymlessen. ,,Alles wat een school nodig heeft, is daar en men is bereid dit alles aan ons te schenken”, aldus Van Dommelen.
Zij vervolgt: ,,Maar er is nóg een issue: er is veel armoede, heel veel. Kinderen gaan zonder eten naar school en ook weer naar huis. Ook dat ligt in ons plan: we willen het liefst deze kinderen een ontbijt bezorgen, zodat ze de schooldag goed beginnen, maar ook met een gevulde buik naar huis kunnen, waarvoor ze dan misschien een uurtje langer op school moeten blijven. Het hoeft niet moeilijk te zijn als we er allemaal onze schouders onder zetten. Deze kinderen hebben niet om het leven gevraagd, dat hebben wij gedaan. Ik ben klaar om te knokken voor de kinderen van Curaçao.”
Voor wat betreft het afgedankte materiaal van de Curaçaose scholen is contact gezocht met de gevangenis en met de praktische tweedekansschool Feffik, om na te gaan of de timmerplaatsen aldaar het meubilair kunnen opknappen.
Ondertussen is de horizon nog meer verbreed. Want ook ziekenhuizen sluiten in Nederland en in de gezondheidszorg op Curaçao is grote behoefte aan materialen, zo kondigt Van Dommelen aan. Zij kwam naar Curaçao, omdat ze verliefd werd op het eiland. Ze was in Nederland ondernemer, maar besloot haar bedrijf te verkopen om met haar gezin op Curaçao te komen wonen. Haar kind kwam terecht op de Rosa de Lima School. ,,Ik ben zelfstandig ondernemer en zal nooit en te nimmer roekeloos aan het werk gaan”, antwoordt ze op enigszins wantrouwende vragen uit de Staten. Maar, ze is wel standvastig en stelt dat de stichting met of zonder steun van de overheid door zal gaan met het bereiken van haar doelen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).