Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het FOL-verdrag in verband met de vestiging van de Amerikaanse Forward Operating Location op vooral luchthaven Hato (Curaçao), en in veel mindere mate op Reina Beatrix (Aruba), is met vijf jaar verlengd. Zo blijkt uit een brief van minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken.


usfolDe bewindsman stuurt gelijktijdig ook de evaluatie mee van de uitvoering van het verdrag in de afgelopen twee jaar. In de periode oktober 2015 tot en met september 2016 werden 939 vluchten uitgevoerd; 479 van deze missies werden door de Amerikaanse Twelfth Airforce (Afsouth) uitgevoerd, en 460 door de Joint Interagency Task Force South (JIATF-S). ,,Alle vluchten vonden plaats vanaf het vliegveld Hato (Curaçao)”, aldus het verslag. ,,Vanaf vliegveld Reina Beatrix (Aruba) werden in deze periode geen vluchten uitgevoerd.” Het totaalaantal vlieguren vanaf de FOL bedroeg 6.257. De vluchten hebben in het genoemd jaar bijgedragen aan een totale onderschepping van 282.000 kilo cocaïne, 33.179 kilo marihuana en 20 kilo heroïne door Afsouth en de JIATF-S tezamen.
Een jaar daarvoor - van oktober 2014 tot en met september 2015 - ging het om 761 vluchten. Ook allemaal vanaf Curaçao. Het totale aantal vlieguren vanaf deze FOL bedroeg 5.618. De vluchten hebben in dat jaar bijgedragen aan een totale onderschepping van 193.000 kilo cocaïne, 30.042 kilo marihuana en 26 kilo heroïne door de Amerikaanse JIATF-S. Aldus de rapportages.
,,Voor de goede orde deel ik u mede dat het verslag tevens wordt toegezonden aan de ministers-presidenten van Aruba en Curaçao met verzoek om doorgeleiding aan de Staten van hun landen”, aldus Koenders, mede namens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie.
,,Het betreft een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van het verdrag inzake samenwerking tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de regering van de Verenigde Staten van Amerika betreffende toegang tot en gebruik van faciliteiten op Aruba en Curaçao voor drugsbestrijding vanuit de lucht.”
Na het aflopen van de eerste tienjarige termijn is het FOL-verdrag tweemaal verlengd met een periode van vijf jaar, met ingang van 2 november 2011 en recentelijk opnieuw op 2 november 2016. Deze laatste verlenging heeft, ‘op verzoek van de VS’, plaatsgevonden middels een notawisseling.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).