Van een onzer verslaggevers
Willemstad – Vanaf vandaag wordt de controle op illegaal bezit van vuurwapens geïntensiveerd. De autoriteiten gaan daarbij te werk net als het afpakteam van justitie. Huizen worden grondig doorzocht op de aanwezigheid van illegale wapens en ook de controles op straat worden geïntensiveerd.


Afpakteam wapensDe Kustwacht, de douane en de Curaçaose militie intensiveren de controles op vuurwapens bij schepen en vaartuigen die naar het eiland komen. De politie en het Vrijwilligerskorps Curaçao (VKC) zullen zich op straat richten op de probleemgebieden. De politie zal bepaalde straten en wijken doorzoeken op wapens in auto’s en huizen.
De maatregelen zijn gisteren door de demissionaire minister Ornelio Martina van Justitie aangekondigd tijdens een gezamenlijke persconferentie met de demissionaire premier Koeiman, hoofdofficier Heiko de Jong, korpschef Mauricio Sambo, hoofd politiedienst Franklin Girigorie en hoofd recherche Raymond Ellis. De bewindsman legt uit dat de maatregelen een reactie zijn op de schietpartij van vorige week zaterdag bij Berg Altena, waarbij vier mannen door twee schutters zijn doodgeschoten. Bij de schietpartij is er waarschijnlijk een automatisch geweer gebruikt, zo laat de politie weten.
Het illegale vuurwapenbezit moet nu voor eens en altijd worden aangepakt, aldus minister Martina. De bewindsman zei ook dat het tijd is om de koe bij de horens te vatten. De minister vraagt aan de samenleving begrip voor de intensivering van de controle op illegaal wapenbezit. Minister Martina verklaart dat de komende dagen de diensten zichtbaarder dan normaal zullen zijn bij het uitvoeren van de verschillende acties. Maar politie en justitie kunnen hun doel om het gevoel van veiligheid terug te brengen niet bereiken zonder de hulp vanuit de samenleving, aldus de minister. Tot nu toe heeft de politie weinig tips van getuigen ontvangen over de schietpartij van afgelopen zaterdag. Martina roept de bevolking op om hulp te bieden bij de oplossing van de schietpartij bij Berg Altena.
Tijdens de persconferentie maakte korpschef Sambo bekend dat vorig jaar 111 vuurwapens in beslag zijn genomen, in de eerste twee maanden van dit jaar lag dat aantal op 22. Dit jaar zijn er 42 aanhoudingen verricht in verband met atrako’s. Premier Koeiman gaf tijdens de persconferentie aan dat een veilige en rechtvaardige samenleving met minder criminaliteit pas mogelijk is, wanneer alle burgers daar hun bijdrage aan leveren. Koeiman antwoordde op een vraag van een journalist, of het niet tijd wordt een noodsituatie uit te roepen, dat het pas aan de orde is als de betrokken professionals uit het veld aangeven dat het nodig zou zijn.
Hoofdofficier Heiko de Jong benadrukte dat het Openbaar Ministerie de samenwerking met burgers nodig heeft om de criminaliteit aan te pakken. Burgers hebben de sleutel om het probleem op te lossen, aldus De Jong.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).