Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Rechter Irma Lips is gisteren een kijkje gaan nemen in Koraal Tabak, naar aanleiding van het kort geding dat omwonenden aanspanden tegen de eigenaren van het terrein waar vuil gestort en verbrand wordt. Ter plekke duurde de discussie tussen eigenaren Bakhuis en de buurtbewoners voort.


Koraal TabakDrie bewoners van La Quinta Villas in Sta. Catharina verzoeken de rechter te verbieden dat nog langer vuilnis wordt verbrand op het terrein te Koraal Tabak. De ‘walgelijke brandlucht’ veroorzaakt gezondheidsklachten, overlast en milieuschade, aldus advocaat Barbara Nagelmakers.
De buurt klaagt al jaren over de illegale afvalverbranding op het terrein. De voorlopige maatregelen die eigenaar Bakhuis had getroffen, zoals het versperren van de toegang met aarde, hielpen volgens de buurtbewoners. Inmiddels heeft de familie Bakhuis met behulp van bulldozers vrachtladingen grofvuil met aarde laten bedekken, resulterend in een vele meters hoge berg.
Via het kort geding hopen de buurtbewoners gedaan te krijgen dat de rechter het verbranden op het terrein, of het toestaan daarvan, verbiedt op straffe van een dwangsom van 10.000 gulden voor iedere dag of elk dagdeel dat gedaagden in overtreding gaan. Volgens advocaat Nagelmakers is er geen vergunning voor het exploiteren van een vuilnisbelt op het terrein. Zowel de Landsverordening openbare orde als de Hinderverordening wordt overtreden met ‘het inzamelen, storten en verbranden van afvalstoffen, waarbij schadelijke en walgelijke lucht wordt verspreid’.
De landeigenaar heeft gisteren bij aankomst van de rechter bij Koraal Tabak de gearriveerde pers van het terrein geweerd. ,,U bent hier niet welkom, de politie is gealarmeerd”, zei Bakhuis tegen de journalisten. De rechter vroeg daarop met de bewoners en eigenaren het terrein te kunnen bekijken. Na inspectie heeft de rechter de voor gistermiddag geplande voortzetting van de zaak gecanceld, omdat zij over voldoende informatie zou beschikken om tot een oordeel te komen. De uitspraak volgt op 3 april, om twee uur in de middag.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).