Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Alle politieke partijen in de Staten houden rekening met de verkiezingen van 28 april aanstaande en zijn bezig met de voorbereidingen, inclusief MFK, Kòrsou di Nos Tur en Pueblo Soberano.


HoofdstembureauDat valt op te maken aan het feit dat de partijen van de huidige meerderheid, namelijk MFK, KdNT, PS en MP, gisteren aanwezig waren bij een informatieve bijeenkomst bij Kranshi, waar het Hoofdstembureau informatie gaf over de voorwaarden voor het indienen van de kandidatenlijsten op vrijdag 10 maart en de verkiezingen zelf van 28 april.
Afgelopen vrijdag nam de meerderheid in het parlement nog een motie aan om de ontbinding van de Staten en de verkiezingen van 28 april aanstaande nietig te laten verklaren. Bij de bijeenkomst in Kranshi waren vertegenwoordigers van 13 partijen aanwezig: DP, Kòrsou di Nos Tur, Kousa Promé, MAN, MFK, Movementu Progresivo, de nieuwe partij Movementu Speransa, PAN, PAR, PNP, PS, de nieuwe partij Pueblo Uní Sólido Hustu en Un Kòrsou Hustu. Het Hoofdstembureau verwacht dat er circa 13 partijen aan de verkiezingen meedoen, vorig jaar leverden 21 partijen hun kandidatenlijst in, uiteindelijk deden 13 partijen mee aan de verkiezingen van oktober 2016.
De twee nieuwe partijen - Pueblo Uní Sólido Hustu (PUSH) en Movementu Speransa - en de partijen die nu niet in de Staten vertegenwoordigd zijn, zoals DP en Kòrsou Promé, moeten op 18 en 19 maart hun deelname aan de verkiezingen verzekeren door 792 steunbetuigingen te halen. De buitenparlementaire partijen die een lijstverbinding aangaan met een partij die wel in de Staten zit, hoeven op 18 en 19 maart niet aan de ‘voorverkiezingen’ mee te doen. Burgers kunnen op 18 en 19 maart bij Barber aan de San Hosé School, de Goiloschool in Julianadorp of Marieta Alberto in Koraal Specht hun steun betuigen. Gedetineerden van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou kunnen ook hun steun uitbrengen in de gevangenis.
De sociaaldemocratische partij Partido Adelanto Sosial (PAS) was niet aanwezig bij de bijeenkomst. Politiek leider Charles Cooper van PAS verklaarde gisteren bij TeleCuraçao dat hij door MFK en KDNT was benaderd. Radio Direct meldde gisteren dat Cooper de beoogde nummer twee is op de lijst van MFK.
Cooper verklaarde zelf ook benaderd te zijn om als minister aan het interim-kabinet deel te nemen. De Papiamentstalige ochtendkrant Extra meldde gisteren dat politiek leider Gerrit Schotte van MFK een lijstverbinding niet uitsluit.
Voorzitter Randolph ‘Pacheco’ Rómer van het Hoofdstembureau kreeg tijdens de bijeenkomst vragen voorgeschoteld als hoe het mogelijk is dat de kiezerslijst op 8 februari is gesloten, terwijl de regering-Koeiman op 12 februari besloot de Staten te ontbinden. Romer legde uit dat voor de wet de nieuwe Staten binnen drie maanden geïnstalleerd moeten zijn. Op 11 mei van dit jaar moet het nieuwe parlement worden geïnstalleerd. Het Hoofdstembureau heeft aan de hand daarvan teruggerekend en de verschillende data bepaald.
Partijen hebben tot vanmiddag 17.00 uur de tijd om een tijdstip aan te geven waarop zij komende vrijdag hun kandidatenlijst zullen inleveren.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).