Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De verkiezingen die op 28 april 2017 zijn gepland, moeten worden ingetrokken. Dat was de boodschap van de nieuwe meerderheid van 12 - waarvan overigens PS-lid Sherwin Leonora schitterde door afwezigheid - tijdens de openbare Statenvergadering van gisteren.

schotte
Diezelfde meerderheid heeft dan ook een motie gepresenteerd waarmee de gouverneur wordt verzocht al het nodige te doen om de verkiezingen te annuleren. De nieuwe oppositie - bestaande uit PAR, MAN en Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang - heeft op haar beurt twee moties gepresenteerd waarmee de verkiezingen worden gesteund en waarmee zetelroof - tenzij het ten behoeve is van de democratie - wordt afgekeurd. Het is niet tot een stemming voor de moties gekomen; de vergadering werd vroegtijdig geschorst nadat Jacinta Constancia (MFK) collega Giselle Mc William (MAN) een klap in het gezicht gaf.
Schotte hield als eerste zijn betoog en gaf aan dat het Curaçaose volk amper vijf maanden geleden zijn stem reeds heeft uitgebracht. ,,Wil het volk weer na vijf maanden haar stem uiten? Nee, dat wil het volk niet”, aldus Schotte. Hoe hij tot die conclusie komt, is vooralsnog onduidelijk.
Volgens Schotte ontbreekt het het landsbesluit dat door het demissionaire kabinet is getekend om de Staten te ontbinden aan argumentatie. ,,Toen zich op Sint Maarten in het verleden een soortgelijke situatie voordeed, werd 1,5 pagina met argumentatie gevuld. Hier staat simpelweg dat de Staten worden ontbonden.”
Volgens de MFK-leider is het grote verschil tussen de regeringscrisis van nu en die van 2012 dat er toen twee jaar tussen de verkiezingen waren. Bovendien werden de Staten toen ontbonden vóór zich een nieuwe meerderheid voordeed, zo gaf Schotte te kennen. ,,Dit keer was het omgekeerde het geval. Dit keer is het vertrouwen opgezegd en had de regering dus geen meerderheid. Een nieuwe meerderheid had de gouverneur reeds verzocht het proces te starten tot een nieuw kabinet te komen en toen pas verzocht het demissionaire kabinet om de Staten te ontbinden. De omgekeerde wereld”, aldus Schotte.
Koeiman moet - zo stelt de oud-premier - vandaag simpelweg constateren en accepteren dat het niet aan hem is om de Staten te ontbinden. ,,Zeker niet wanneer er een meerderheid is die anders denkt dan hij. Daarom dienen we vandaag moties in waarmee het besluit van Koeiman wordt tegengehouden.”
De gouverneur bevindt zich een benarde positie, zo kaart de fractievoorzitter van MFK aan. ,,Want de rol die zij sinds de beëdiging van het kabinet-Koeiman speelt, bewijst dat het uitmaakt van welke partij je deel uitmaakt en of de gouverneur je decreten ondertekent of niet. De fractie van MFK ‘rests its case’ vandaag. Een minderheid beslist niet in dit land en het volk van Curaçao is het spektakel in deze zaal meer dan zat. Wij zijn klaar om te regeren en zullen binnenkort onze ministers aanwijzen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).